“Det är vår rätt att förneka Förintelsen”

Detta är vad du ska göra när du blir konfronterad. Erkänn inget. Förneka allt. Begär bevis. Anklaga utfrågaren. Anklaga någon annan. Dessa instruktioner sägs ha givits till CIA agenter och flertalet versioner av dem omnämns i böcker och filmer. Det ser även ut som att det är Irans officiella policy vad det gäller deras

Irans biträdande utrikesminister Aliashgar Khoji var på ett snabbt besök i Sverige. Under sin tid här så mötte han Sveriges utrikesminister Carl Bildt samt talade med svensk media. Detta möte kom under en tid då omvärlden har ökat pressen mot Iran för att få stopp på deras olagliga kärnvapenprogram.

När Khoji konfronteras med frågor angående kärnvapenprogrammet så förnekar han allt. “Iran vill bara ha civil atomenergi.” När han sedan ställs inför IAEA, FN:s atominspektion, rapporten som visar på bevis att Iran anrikar plutonium bortom den grad som krävs för atomenergi och enbart används för nukleära vapen så byter Khoji strategi. Nu skall IAEA anklagas.

Organisationen är välkänd för att stå upp mot påtryckningar och rapportera sakligt och i linje med sin övertygelse. IAEA stod upp för sina analyser angående Irak trots starka påtryckningar utifrån. Detta gällde både innan invasionen av Irak och innan Gulfkriget då flertalet underrättelseorganisationer hade en annan åsikt. Nu har IAEA samt många av världens större underrättelseorganisationer samma åsikt. Iran utvecklar kärnvapen. Enligt Khoji så är IAEA inte fristående utan följer bara instruktioner från andra länder, med vilket han menar USA och Israel.Här försöker han även flytta fokus från Iran till Israel.

Irans ledarskap nämner aldrig Israel vid namn då de inte erkänner Israels rätt att existera utan säger istället “Sionistregimen”. Detta kan i deras ögon beskriva så väl landet som den mytomspunna kontrollen judar har över världen beroende på vad de vill ha sagt.

Khoji följer upp denna antisemitism med att angripa Europas syn på förintelseförnekelse. Enligt EU så är förintelseförnekelse antisemitism och i Österrike och Tyskland så är det olagligt att förneka Förintelsen. Den iranska regimen, under president Ahmadinejads ledning, har anordnat flera konferenser i syftet att förneka Förintelsen. Khoji var väldigt tydlig på den punkten under sitt besök i Sverige. Han tycker att det är väldigt viktigt att inte bara ha rätt att förneka Förintelsen. Enligt Ahmedinijad är det en plikt att göra så eftersom Förintelsen är en historisk myt konstruerad av “Sionistregimen”.

Kanske den mest slående analysen kommer när han blir konfronterad med det Iranska presidentvalet. Faktumet att de som ställde upp emot Ahmadinejad 2009 idag fortfarande sitter fängslade är inget som oroar honom. Enligt Khoji så kan det vara för deras eget bästa då det minskar spänningen runt dem. Han säger däremot inte vem de hotas av.

 

Läs mer: DN 2 3 SVD 2 Dagen 2 Världen Idag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*