1 500 år gammal bysantinsk karta visar antik egyptisk bosättning

En sällsynt 1 500 år gammal mosaik föreställande antika gator och byggnader i Egypten har hittats i Qiryat Gat. Den unika mosaiken tjänade en gång i tiden som golv i en kyrka som dateras till den bysantinska tiden.

En 1 500 år gammal mosaik, som visar en karta bestående av gator och byggnader, uppenbarade sig i samband med en utgrävning utförd av Israeliska Riksantikvarieämbetet för två år sedan. Nu är det möjligt för allmänheten att ta del av den också. Mosaiken togs från platsen för att konserveras. Den har nu tagits tillbaka till Qiryat Gat Industrial Park och visas för första gången upp för allmänheten i morgon, den 1 oktober 2015.

Enligt arkeologerna Sa’ar Ganor och doktor Rina Avner är byggnader på golvmosaik ovanligt i Israel. Byggnaderna är arrangerade längs en kolonnprydd gata på vad som framstår som en sorts antik karta. En grekisk inskription antyder att platsen som mosaiken visar är bosättningen Chortaso i Egypten. Enligt kristen tradition begravdes profeten Habackuk i Chortaso.

Läs mer här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*