10 anledningar att se fram emot Israels senaste flygplats

Eilat Ramon flygplats, som planeras att öppna i början av 2018, kommer att bli den första civila flygplatsen som byggts i Israel sedan statens grundande.

Den nya flyrgplatsen, Ilan and Asaf Ramon International Airport, kommer bli 34 000 kvadratmeter stor och ligga 18 kilometer norr om Eilat, den populära badorten vid norra spetsen av Röda havet.

Varför bör du se fram emot detta?

Fantastiskt läge

Flygplatsen har byggts på återtagen ökenmark i hjärtat av Timna-dalen, ett område som är rikt på kopparreserver. Koppar som har utvinnats sedan kung Salomonas regeringstid. Resultatet är fantastiskt, särskilt med en inglasad terminal som ger en enastående utsikt över det bergiga ökenlandskapet.

Imponerande arkitektur

Arkitekterna bakom projektet, Mann Shinar och Moshe Zur, utformade flygplatsen för att passa sömlöst in i omgivningen. Terminalbyggnaden är självskuggande och liknar ett stort ökenblock. Och ännu mer imponerande är utsikten från insidan av terminalen. Passagerarna kommer att ha oavbruten utsikt över landskapet när de går genom flygplatsen.

Mer lättillgänglig än den befintliga Ovda-flygplatsen

Den nya flygplatsen kommer att ersätta två andra flygplatser: Eilat J. Hozmans flygplats i Eilats centrum och Ovdas flygplats 60 kilometer norr om Eilat. Europeiska turister på väg till Eilat med lågprisflyg, exempelvis med Ryanair, flyger för närvarande till Ovda. Detta är långt ifrån idealiskt eftersom det krävs dyra resor för att komma in till Eilat. 1980-talet och 1990-talet såg en enorm boom i utländsk turism till Eilat, men denna efterfrågan har sedan dess minskat. Omkring 128.000 utländska passagerare passerade genom Eilat förra året.

Möjliggör billigare flyg till Europa

Om det blir en ökning av lågprisflygbolag som erbjuder flyg till och från Eilat kan israelerna förvänta sig att dra nytta av billiga flyg till Europa. Ryanair har redan börjat erbjuda mycket billiga flyg till en rad europeiska destinationer, inklusive Milano, Budapest och Berlin. Det enda förbehållet är att du måste ta ett 50-minuters anslutningsflyg till Eilat från Ben-Gurion International Airport. Under högsäsong kan besparingarna vara väl värda din tid.

Nya flygplatsen erbjuder allt du kan tänka dig

Ramon Airport erbjuder alla faciliteter du kan förvänta dig att hitta på en modern internationell flygplats: informationsställen, valutaväxling, restauranger, affärer, hotell och biluthyrning.James Richardson Duty Free (som nuvarande driver duty free-butiker på Ben-Gurion Airport) har tilldelats kontraktet att bygga en 300-kvadratmeter stor butik i Ramon Airport.

Tax free för inrikesresor för israeler
I november 2016 angav transportministeriet att israeler som reser på inrikesflyg till Eilat ska kunna köpa duty free-varor. Enligt tidigare gällande regler får endast resenärer från utlandet köpa tullfria produkter i Israel.Det återstår att se om varor som köpts duty free kommer att vara något billigare än de varor som redan kan köpas i Eilat, eftersom staden är befriad från israelisk mervärdesskatt (moms) på 17 procent.

Flygplatsen möjliggör en ombyggnad av Eilats centrum

Den befintliga flygplatsen upptar cirka 750 000 kvadratmeter i centrum av Eilat. Detta har medfört att flygplan flyger i närheten av byggnader och stränder. Detta skapar inte bara mycket buller, men det har också stött på Eilats utveckling genom att utgöra ett hinder mellan de västra och östra delarna av staden.Hozman-flygplatsen kommer att stängas och rivas när Eilat Ramon flygplats tas i drift. Utrymmet kommer användas för att kunna anlägga helt nya områden i staden.

Början på megaprojekt i Eilat

Den nya flygplatsen kan bara vara startpistolen för två megaprojekt som har diskuterats av israeliska regeringar i åratal.Den första planen är att flytta Eilats hamn från sin nuvarande plats längs den västra strandpromenaden och ta den inåt via en kanal som går längs gränsen mot Jordanien på östra sidan. Detta skulle frigöra mark för utveckling längs den västra strandpromenaden och gör också hamnen lätt tillgång från flygplatsen för flygfrakt.

Den andra planen är att bygga ett höghastighetståg som förbinder Israels centrala delar med Eilat, liksom hamnen i Eilat och Eilat Ramons flygplats. Regeringen godkände detta projekt 2013 men lite har hunnits sedan dess. Den föreslagna tåglinjen skulle erbjuda ett alternativ till Egyptens Suezkanal.

Flygplatsen kan användas som reserv vid nödsituationer

Under 2014s konflikt i Gaza förbjöd den USA tillfälligt lufttrafik till Israels största internationella flygplats, Ben-Gurion. Israels andra internationella flygplats, Ovda, öppnades för internationella flygningar men var otillräcklig för att möta efterfrågan.Som svar beslutade Israels regering att förlänga den planerade landningsbanan på Eilat Ramon till 3.600 meter. Detta innebär att större flygplan kommer att kunna landa på den nya flygplatsen, vilket ger ett alternativ till Ben-Gurion i händelse av en nationell nödsituation.

Flygplatsen hedrar minnet av Ilan Ramon och hans son, Asaf

Sist men inte minst är flygplatsen uppkallad efter Israels första astronaut för NASA, Ilan Ramon. Ramon dog i Columbia i en rymdfärdsolycka 2003 och hans son Asaf Ramon, dog i en flygplansolycka under hans obligatoriska militära tjänst.Kanske kommer den nya flygplatsen att inspirera en ny generation för att utveckla ett intresse för luftfart.

(via Israel21C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*