4 november 1995 – 23 år sedan mordet på Rabin

Yitzhak Rabin föddes i Jerusalem 1922.

Rabin gick ut grundskolan med fina betyg från Kadoorie Agricultural High School och gick sedan med i Palmach – den underjordiska försvarsorganisationen Haganahs elitstyrka.

Han utmärkte sig tidigt som en skicklig militär ledare under hans sju år i Palmach. Efter upplösningen av denna i och med grundandet av staten Israel inledde Rabin en militär karriär inom IDF, den israeliska försvarsmakten, som sträckte sig över två decennier.

Rabin nådde generalmajors rang vid 32 års ålder och 1962 utsågs han till chef för generalstaben och befordrades till generallöjtnant. I januari 1968, efter 26 år i uniform, pensionerades Rabin från armén.

Han utsågs till Israels ambassadör i USA 1968. Under sina fem år i Washington strävade han efter att konsolidera bilaterala relationer och spelade en viktig roll för att främja strategiskt samarbete med USA, vilket resulterade i ett massivt amerikanskt militärt bistånd till Israel.

Rabin återvände till Israel 1973, just före Yom Kippur-kriget. Han blev aktiv medlem av det israeliska arbetarpartiet; valdes till ledamot av Knesset vid valet i december 1973; och utsågs till arbetsminister i Golda Meirs regering i mars 1974. Denna regering avgick kort därefter och den 2 juni 1974 röstade Knesset igenom den nya regeringen som bildades av Yitzhak Rabin.

Yitzhak Rabin, den första i Israel infödda premiärministern, uppvisade en ledarstil som var uppriktig och direkt. Han var inte bara tvungen att möta behovet av att rehabilitera IDF, lösa sociala problem och förbättra landets ekonomi, utan också att återuppbygga allmänhetens förtroende för både militären och det civila ledarskapet. Denna uppgift var komplicerad på grund av inhemska skandaler, växande industriell oro och personlig rivalitet inom regeringen. År 1975 ingick Rabin ett interimsavtal med Egypten, vilket ledde till att Israel lämnade Suezkanalen i gengäld för fri passage av israeliska fraktfartyg genom kanalen. Som ett resultat av detta avtal undertecknades det första samförståndsavtalet mellan Israels regering och USA, som säkerställde amerikanskt stöd till israeliska intressen på den internationella arenan och förnyat amerikanskt bistånd.

I juli 1976 beordrade Rabins regering ”Operation Entebbe”, räddningen av Air France-passagerare som kapades av terrorister och fördes till Uganda. I denna dristiga operation, tusentals mil hemifrån, släpptes gisslan och flygdes till säkerhet i Israel. Operationschefen, nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahus bror, Yonatan Netanyahu, dödades i striderna vid Entebbes flygplats.

1977 avsattes Rabins regering i en missförtroendeomröstning och Rabin avgick från arbetarpartiets partiledning. Oppositionsledaren Menachem Börja tog över posten som premiärminister.

Under de kommande två decennierna arbetade Rabin som ledamot av Knesset. Under sex år (1984-1990) var han försvarsministern i två enhetsregeringar. Rabin ledde också Israels svar på den första intifadan. Från mars 1990 till juni 1992 var Rabin igen oppositionsmedlem i Knesset.

I februari 1992 valdes Rabin återigen till partiledare för arbetarpartiet och  efter valsegern i juni 1992 påbörjade han sin andra omgång som Israels premiärminister och försvarsminister.

Rabins andra runda som premiärminister präglades av två historiska händelser – Osloavtalet med palestinierna och fredfördraget med Jordanien. I samarbete med Shimon Peres, utrikesminister och Israels långvariga rival, var Rabin hjärnan bakom det avtal som undertecknades med PLO i Vita huset i september 1993. För detta vann Rabin, Peres och Arafat 1994 års Nobelprispris. Därefter undertecknades, i oktober 1994, ett fredsfördrag med Jordanien. Detta uppmuntrade utvecklingen av relationerna med fler arabiska länder i Nordafrika och kring Persiska viken.

Den 4 november 1995 mördades Yitzhak Rabin av en judisk högerextremist när han var på väg att lämna en fredsdemonstration – ”Ja till fred, nej till våld”. 73 år gammal begravdes Rabin i en statsbegravning på Mt. Herzl i Jerusalem, en begravning som besöktes av ledare från hela världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*