5 BÖCKER OM JERUSALEM DU MÅSTE LÄSA

Den gyllene staden – Jerusalem har genom åren varit en inspirationskälla för konstnärer, diktare och författare. Här samlar vi några böcker som berör Jerusalem på olika sätt. Trevlig läsning.

 

Shulamit Hareven – ”Många dagars stad” (City of Many Days, 1972)

Shulamit Harevens bok följer några jerusalembor under tiden för det brittiska mandatet dvs. under åren som formade Jerusalems moderna karaktär. Hareven skapar sina hjältar på ett sätt som gör dem trovärdiga, fängslande och sympatiska.

Vi möter skurkar, både judar och araber, patrioter och soldater, kockar, tjuvar och många andra som utgör en oförglömlig mosaik av den gyllene staden – Jerusalem. Denna bok är ett måste för de som vill få en känsla av det gamla Jerusalem.

 

Rina Valero ”Delights of Jerusalem” 1985

Glöm Ottolenghi. Delights of Jerusalem är en kokbok som samlar Jerusalems bästa recept. Här får du smaka på allt som Jerusalem har att erbjuda – från traditionella rätter som cholent, tillagade i den ultraortodoxa stadsdelen Mea Shearim, till blintzes, lagade på det berömda hotellet King David. Boken innehåller även kuriosa som Kissingers (sic!) rätt på restaurangen Mishkanot och flera andra mathistorier. Kokboken finns bara på hebreiska men det ger dig en utmärkt chans att träna på språket samtidigt som du tränar dina smaklökar – kanske blir det något gott till middag?

 

Isaac Shalev ”Songs of the time passing” 1967

Isaac Shalev är Israels mest oförtjänt bortglömde diktare. Han behärskade det litterära språket till sin fulländning. Han var rolig, poetisk och framförallt – förälskad i Jerusalem. ”Sånger av den tid som flytt” är en antologi vars samlade tema ofta berör Jerusalem.

Hans mest kända dikt ”Jerusalems symfoni” börjar med orden som varje jerusalembo känner till: Med darrande hjärta återvänder jag till Dig från Castel.

 

Gil Hovav ”24 dörrar” (2015)

Gil Hovavs nya bok ”24 dörrar” (2015) består av 24 noveller som utspelar sig i Jerusalem i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Sista delen i trilogin beskriver stadens arketypiska karaktärer och kända familjer, såsom familjen Ben Yehuda. Deras liv och olika händelser avslöjar Jerusalems bortglömda hemligheter. Boken finns tyvärr än så länge bara på hebreiska.

 

Amos Oz ”Min Michael” (1968)

Amos Oz är utan tvekan en av Israels mest kända författare. Hans böcker har översatts till många språk och hans författande uppmärksammas gång på gång världen över. Oz ”Min Michael” har blivit en klassiker både i och utanför Israel. Denna vackra och smärtsamma roman beskriver ett förhållande mellan två gifta människor. Deras relation återspeglar Jerusalem och hennes tillstånd. ”Min Michael” är en av de viktigaste israeliska böckerna som publicerats. Boken har översatts till svenska av Viveka Heyman.

Källa: Haaretz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*