55 000 år gammalt kranium hittat i Israel

Foto: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

Det ovanliga fyndet indikerar att dagens mänskliga population ursprungligen kom ifrån Afrika och migrerade därifrån för cirka 65 000 år sedan. Enligt forskare gör det fyndet till ett av de viktigaste inom studiet av den mänskliga evolutionen.

Ett forskarlag från Tel Aviv University, Ben-Gurion University of the Negev samt israeliska Riksantikvarieämbetet rapporterade i förra veckan om ”en av de viktigaste upptäckterna inom studiet av den mänskliga evolutionen”. Det handlar om ett 55 000 år gammalt anatomiskt modernt mänskligt kranium som hittades i Dan David-Manot-grottan i västra Galilén. Det ovanliga kraniet är det första fossila bevis utanför Afrika som tyder på att dags mänskliga population har sitt ursprung i Afrika och migrerade norrut för cirka 65 000 år sedan.

Enligt forskarna belyser upptäckten en av de mest dramatiska perioderna i den mänskliga evolutionen – den moderna människans utseende.

Studien av kraniet från Dan David-Manot-grottan är ett samarbetsprojekt mellan Tel Aviv University, israeliska Riksantikvarieämbetet och Ben-Gurion University of the Negev. Det leds av professor Israel Hershkovitz, Dr. Omry Barzilai och Dr. Ofer Marder och finansieras av Dan David Foundation, Israel Academy of Sciences, Irene Levi Sala CARE Archaeological Foundation, Leakey Foundation och israeliska Riksantikvarieämbetet.

The cave where the skull was found

Grottan där kraniet hittades. Foto: Israeliska riksantikvarieämbetet

 

Resultat från genetiska studier av moderna och fossila populationer har lett forskare till två slutsatser:

  • Moderna människor härstammar från en gammal ”befolkningskärna”, 200 000 år gammal, från östra Afrika som migrerade till vår region för cirka 100 000 år sedan. Hypotesen stärks av fossila bevis.
  • Dagens moderna population har sin bakgrund i en senare våg av migration som inträffade för cirka 65 000 år sedan. Det är under denna period som den moderna mänskliga populationen spred sig från sitt afrikanska ursprung genom den ”gamla världen” och ersatte inhemska populationer som till exempel neandertalarna i västra Asien och Europa.

Manotgrotten i västra Galilén upptäcktes då den skadades av en bulldozer i samband med byggarbeten 2008. Den ligger ungefär 40 kilometer nordöst om de kända förhistoriska grottorna vid Karmelberget.

Samtidigt som kraniet nu undersöks är förberedelserna i full gång för att utveckla grottan och möjliggöra besök. Ma’ale Yosef Regional Council, Moshav Manot och Jewish National Fund är finansiärer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*