67% av palestinier stödjer terrorn

Ramallah-baserade Palestinian Centre for Policy and Survey Research har nyligen genomfört en opinionsundersökning på Västbanken och i Gaza. Resultaten visar att 67% av palestinier stödjer terrorn i Israel och två tredjedelar tror att en väpnad intifada skulle tjäna deras nationella intressen bättre än förhandlingar med Israel. 

Terrorn i Israel

Opinionsundersökningen visar att 67% stödjer användandet av knivar i konfrontationer med Israel. Ungefär 73% motsätter sig dock att unga skolflickor deltar i knivattacker medan en fjärdedel anser att det är bra. Två tredjedelar (71% i Gaza och 63% på Västbanken) tror att den nuvarande situationen kommer att leda till en väpnad intifada och att en sådan utveckling kommer att tjäna deras nationella intressen bättre än förhandlingar med Israel. Nära 50% tror att de terrorister som skjutits i samband med terrorattacker inte alls försökt knivhugga israeler.

Osloavtalets framtid

I linje med Mahmoud Abbas senaste uttalande om Osloavtalet visar undersökningen på att 68% anser att Abbas har rätt och att man ska lämna avtalet. 25% anser att man inte ska göra det. Samtidigt tror dock 67% att Abbas inte menar allvar när han säger att man inte längre skall låta sig styras av avtalet.

Paletinskt val?

Hela 65% vill att Abbas avgår medan endast 31% vill att han sitter kvar. Om ett presidentval skulle hållas idag och endast Mahmoud Abbas samt Hamas Ismail Haniyeh kunde väljas skulle Haniyeh få 51% av rösterna.

Läs mer här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*