7 år gammal pojke hittar en 3400 år gammal figurin

Den 3400 år gamla figurinen hittades nyligen av en 7 år gammal pojke då han var på en utflykt med sina kompisar. Representanter för israeliska Riksantikvarieämbetet har nu tilldelat honom ett diplom för upptäckten.

7 år gamla Ori Greenhut, från byn Tel Te’omin i Beit She’an-dalen var ute på en utflykt tillsammans med sina kompisar och en kompis pappa. När de lekte i närheten av den arkeologiska platsen Tel Rehov såg Ori helt plötsligt en sten som hade rört lite på sig. När han såg närmare på den var det tydligt att det var en liten människa som till hälften var övertäckt av jord. Ori skrapade bort leran och såg då att det var en lite lerfigurin.

Moriya Greenhut, Oris mamma, säger att ”Ori kom hem med den imponerande figurinen och var jätteglad. Vi förklarade för honom att det är ett antikt föremål och att arkeologiska fynd tillhör staten”.

Familjen Greenhut kontaktade israeliska Riksantikvarieämbetet och representanter därifrån kom till Shaked Elemetary School i kibbutzen Sede Eliyah för att ge Ori ett diplom och berätta för honom vad figurinen kunde vara.

Amihai Mazar, professor emeritus vid Hebreiska universitetet och som ledde utgrävningarna vid Tel Rehov, undersökte figurinen och sa att ”den är typisk för den kanaaneiska kulturen under 15-1300 f.Kr. Vissa forskare tror att figurinen föreställer en verklig kvinna, andra tror att den föreställer fruktbarhetsgudinnan Astarte, känd från kanaaneiska källor och från Bibeln. Vad som är tydligt är att figurinen tillhörde en invånare i staden Rehov, som vid tiden styrdes av de egyptiska faraonerna”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*