7 israeliska byggnader som får dig att tappa hakan

”Less is more” är inte det första som dyker upp i tankarna när man ser dessa byggnader. Är de vackra eller helt enkelt bara för mycket?

 

1. ‘BUBBLE HOUSE,’ NEVE DANIEL

Foto: Ephraim Henry Pavie

Franskfödde arkitekten och inredningsdesignern Ephraim Henry Pavie byggde detta 10-rums, fyravåningshus för sin egen familj 2007. Det är inte helt färdigt eftersom han alltid experimenterar med designen.

 

2. ‘BEEHIVES,’ RAMOT POLIN, JERUSALEM

Foto: zvihecker.com/projects

Israels prisvinnande arkitekt Zvi Hecker utformade detta området, Ramot Polin i Jerusalem, som ett enormt nät av femkantiga (femsidiga) former. Arbetet färdigställdes 1975 och har sedan utvidgats. Ramot Polins 720 lägenheter zickzackar dess runt innergårdar.

 

3. SPIRAL HOUSE, RAMAT GAN

Foto: zvihecker.com/projects

Den internationellt framstående Zvi Hecker detta hus, som tog fem år att bygga, mellan 1984 och 1989. Fasaden har puts, rosa glas, stenfragment, metall och speglar som speglar innergården och omgivningen.

 

4. ‘THE CRAZY HOUSE,’ TEL AVIV

Foto: Fotokon/Shutterstock.com

Detta nio våningar höga postmodernistiska lägenhetshus stod färdigt 1985 och ritades av den syrisk-födda arkitekten Leon Gaignebet (även kallad Leon Geneva). Den sida av byggnaden som vetter mot stranden är inbäddad med grus, skal, sand, trä och växter. Framsidan pryds av metall och betong. Arkitekten har beskrivit dessa motsatta sidor som ”öst och väst, maskulint och feminint, mineraler och det naturliga”.

 

Klicka in på Israel21c för att se resten av husen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*