Abbas hotar strunta i Osloavtalen – då hissar FN den palestinska flaggan

Med anledning av Mahmoud Abbas uttalande att han inte längre känner sig bunden av Osloavtalen kan det vara värt att se vad president Netanyahu sa en dag senare.

”Jag är villig att omedelbart, omedelbart, återuppta direkta fredsförhandlingar med den Palestinska myndigheten utan några som helst förhandskrav. Tyvärr sa president Abbas igår att han inte är villig att göra detsamma. Jag hoppas att han ändrar sig för jag håller fortfarande fast vid visionen om två stater för två folk i vilken en demilitariserad palestinsk stat erkänner den judiska staten.

Fredsprocessen påbörjades för över två decennier sedan. Trots idoga försök av sex israeliska premiärministrar – Rabin, Peres, Barak, Sharon, Olmert och jag själv – så fortsätter palestinierna att vägra vilja hitta ett avslut till konflikten och nå en slutlig fred med Israel.

Och tyvärr hörde ni detta avvisande så sent som igår från president Abbas.

Hur ska Israel kunna sluta fred med en palestinsk partner som vägrar att ens sätta sig vid förhandlingsbordet? Israel förväntar sig att den Palestinska myndigheten lever upp till sina åtaganden.

Palestinierna borde inte lämna fredens väg. President Abbas, jag vet att det inte är lätt. Det är svårt. Men vi är skyldiga vårt folk att försöka, att fortsätta försöka, för endast tillsammans kan vi faktiskt förhandla på riktigt istället för att förhandla om att förhandla. Om vi faktiskt sätter oss ner och försöker hitta ett sätt att lösa denna konflikt mellan oss, erkänner varandra och ser en palestinsk stat som något som kan leva i fred bredvid en judisk stat så kan vi göra fantastiska saker för våra två folk.

FN kan hjälpa genom att stödja direkta, ovillkorliga förhandlingar mellan parterna. Men FN kommer inte främja fred, särskilt inte genom att försöka påtvinga lösningar eller genom att uppmuntra palestinska avvisanden. Och FN borde dessutom göra ytterligare en sak – sluta upp med sina tvångsmässiga trakasserier av Israel.

Följande är endast ett absurt exempel på denna besatthet: Under fyra år av fruktansvärt våld i Syrien har över en kvarts miljon människor dött. Detta är tio gånger fler, mer än tio gånger fler, än det totala antalet israeler och palestinier som förlorat sina liv i den hundraåriga konflikten mellan oss.

Trots detta antog denna församling endast under det senaste året 20 resolutioner mot Israel och endast en mot det fruktansvärda dödandet i Syrien. Tala om orättvisa. Tala om att vara oproportionelig. Tjugo. Räkna dem. En mot Syrien. Ärligt talat är jag inte förvånad….”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*