Aftonbladet: Andelen döda var historiskt lågt

Ambassadör Bachman skriver i Aftonbladet och presenterar fakta om Gazakonflikten 2014.

Ambassadören för fram flera argument i artikeln som är viktiga för kontexten:

– FN:s rapport bygger på siffror från Hamaskontrollerade källor

– FN:s människorättsråd är ett råd som har fördömt Israel fler gånger än Syrien, Iran och Nordkorea tillsammans.

– Andelen döda är historiskt lågt vad gäller en konflikt mellan en stat och en terrororganisation.

– IDF:s styrkor hittade Hamas stridsmanualer som visade att Hamas strategi var att medvetet strida i tätbefolkade områden och att använda den palestinska befolkningen som mänskliga sköldar av såväl taktiska som politiska skäl.

– Hamas förlängde striderna genom att avvisa eller bryta mot elva internationella försök att medla fram en överenskommelse om eldupphör.

Hade Hamas accepterat det ursprungliga förslaget om eldupphör som Egypten, med stöd av Arabförbundet, förhandlade fram hade cirka 90 procent av dödsoffren under Gazakonflikten 2014 kunnat undvikas. Detta förslag innehöll samma villkor som eldupphöröverenskommelsen Hamas i slutändan accepterade den 26 augusti.

– IDF gjorde stora ansträngningar för att minimera civila offer. Man varnade via telefonsamtal och sms, släppte flygblad på arabiska och avbröt flyganfall.

– En multinationell militär grupp som består av före detta överbefälhavare och generaler stödjer detta i en ny rapport där det bland annat står: ”ingen av oss är medvetna om någon armé som genomför så omfattande åtgärder som IDF gjorde förra sommaren för att skydda civilbefolkningen.”

– Det viktigaste att ta med sig från dessa rapporter är följande: Israel gör sitt yttersta för att minimera civila dödsoffer på båda sidorna; Hamas gör sitt yttersta för att maximera civila dödsoffer på båda sidorna.

Läsa hela ambassadör Bachmans artikel på Aftonbladet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*