Ambassadör Bachman: Svenska kyrkans Israelsvek

Ambassadör Bachman: Svenska kyrkans Israelsvek

“För Svenska kyrkan är det centrala att inte försitta­ något tillfälle att angripa den judiska staten Israel, oavsett omständigheterna.”

Israels ambassadör Isaac Bachman skriver i Dagen 15 juni 2016:

Vad som mer än något annat kännetecknar många artiklar som rör Israel och är författade­ av ledande företrädare för Svenska kyrkan är frånvaron av strävan efter varje form av balans och nyansering. Detta är ett mönster som vi har sett länge.

Alla krav, fördömanden och påtryckningar riktas endast mot Israel medan all den dödliga terror och hatpropaganda landet utsätts för – nu senast vid den fruktansvärda terrorattacken i Tel Aviv – ignoreras totalt.

I slående kontrast till det israeliska samhällets öppna, fria och inkluderande karaktär står verkligheten under palestinska myndigheten. Där existerar inte åsikts- eller yttrandefrihet, religionsfrihet, en fri press eller demokratiska samhällsstrukturer. Samtidigt behandlas kvinnor som andra klassens medborgare både på Västbanken och i Gaza.

Medan det snart inte längre finns några kristna över huvud taget på de palestinska områdena har den kristna befolkningen i Israel – som enda land i Mellan­östern – stadigt ökat de senaste 50 åren.

För Svenska kyrkan, nu senast med prästen Anna Karin Hammar i spetsen (Dagen 24 maj samt 3 juni), saknar allt detta intresse. I stället för att ta den israeliska religionspluralismen till föredöme, söker kyrkan varje tillfälle till också den mest obefogade kritik.

Läs hela artikeln i Dagen här.

One Response to "Ambassadör Bachman: Svenska kyrkans Israelsvek"

  1. Marcus Nilsson  06/15/2016 at 16:17

    Tack ambassadör Bachman för en mycket bra debattartikel!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*