Ambassadören: ”Alla andra länder i världen hade reagerat likadant”

Aftonbladet träffade igår ambassadör Ilan Ben-Dov på ambassaden i Stockholm: 

– Terrororganisationen Hamas skickade tusentals människor och instruerade dem att infiltrera den israeliska gränsen, säger ambassadören. Vi gjorde vårt yttersta för att undvika skador. Men bara 500 meter från gränsen finns israeliska skolor. Vi har ett ansvar att stoppa Hamas, på samma sätt som vilket annat land som helst i världen hade gjort. Det var inte en politisk demonstration. Det var ett våldsamt upplopp, och många bar på bomber.

Hade de israeliska soldaterna kunnat skjuta för att skada, i stället för att döda?

– Vad ska du göra om en terrorist springer mot dig med en molotovcocktail och försöker passera gränsen? Jag tror att alla andra länder i världen hade reagerat likadant. Våra grannar i Mellanöstern är inte Finland, Danmark och Norge. Det är Hamas, Hizbollah, IS och al-Qaida, terrororganisationer med ett gemensamt mål – att förstöra den judiska staten. Och vi kommer inte att låta dem göra det.

Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat säger till vår reporter på plats att Israels agerande var ett krigsbrott.

– Det enda krigsbrottet var att Hamas sände människor, inklusive barn, för att attackera Israel.

Vad har ni att säga till de 58 döda palestiniernas släktingar?
– Jag har ett viktigt meddelande: jag, som pappa till tre barn, skulle aldrig sända mina barn eller någon annan från min familj för att delta i våldsamma upplopp. Det är familjernas och civilbefolkningens ansvar att inte delta i upplopp.

Hur ser ni på att USA flyttade sin ambassad till Jerusalem i måndags?

– Vi är tacksamma. Varje land har rätt att bestämma vilken stad som är huvudstad. Detta borde ha hänt för länge sedan. Jag förväntar mig att den svenska regeringen tar samma beslut.

Vad betyder Donald Trump för Israel?

– Han är en stor vän, och vi är mycket glada för att han är det.

USA har dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Hur ser ni på det?

– Avtalet var ett misstag, baserat på en stor iransk lögn. Iraniernas mål är att uppnå kärnvapenkapacitet. Det måste stoppas. Och det ordnade inte avtalet.

Hur reagerar ni på att Sverige och andra EU-länder vill behålla avtalet?

– Avtalet stoppar inte Iran från att få en atombomb. Det vore en mardröm om Islamiska revolutionsgardet får en atombomb. Inte bara för oss israeler, utan för hela Mellanöstern.

Är det inte ett problem att Israel har atombomber?

– Jag känner inte till att Israel har kärnvapen. Israel har aldrig deklarerat att det har kärnvapenkapacitet, det är bara antaganden och spekulationer. Men en islamisk diktatur med kärnvapen är mycket farligt för hela världen, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*