Ambassadören: ”Nu krävs mer än tomma ord”

– Gör mer i termer av att lära ut historien om Förintelsen, säger ambassadör Ilan Ben-Dov till SvD.

Under helgen utsattes synagogan i Göteborg och ett judiskt kapell i Malmö för brandattacker. Ambassadör Ilan Ben-Dov beskriver händelserna som fruktansvärda.

– Självklart ska alla som är ansvariga för rättsväsendet gör allt för förhindra att liknande saker inte ska hända igen, säger han till SvD.

Ilan Ben-Dov säger att det är viktigt att myndigheter, politiska partier och civilsamhället nu enas i kampen mot terrorism och alla typer av hat. Han säger att det krävs flera åtgärder och mer än endast ”tomma ord” för att förhindra antisemitism och hat mot staten Israel.

– Först och främst en väldigt meningsfull lagstiftning och utbildning. Rättssystemet är självklart oberoende men alla inom rättsväsendet måste samarbeta för att vara väldigt klara i den här frågan, säger han. Ambassadör Ben-Dov är övertygad att utbildning en nyckelfråga för att undvika liknande attacker och vill därför se satsningar i svenska skolor.

– Jag tror att det kan göras mycket mer i termer av att lära ut historien om Förintelsen och om den judiska historien, och framförallt allt mot hat. Det är det viktigaste, säger han.

Enligt Ilan Ben-Dov har den israeliska ambassaden inte vidtagit några speciella åtgärder, eller varit i kontakt med svenska myndigheter på grund av helgens attacker.

– Först och främst uttrycker vi vår solidaritet med den judiska gemenskapen. Vi talar kontinuerligt med den svenska regeringen såklart och jag är säker på att polisen och alla andra myndigheter gör sitt bästa för att hindra liknande saker att hända, säger han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*