Ambassadören om Söders inlägg: Det är skandalöst

Andre vice talman Björn Söders (SD) inlägg om att judar och samer inte är svenskar har fått skarp kritik sista tiden och nu sätter även ambassadör Ilan Ben-Dov ner foten.

– Sådana här uttalanden är fullständigt oacceptabla, säger ambassadören till Aftonbladet.

Ambassadören befinner sig på plats under Almedalsveckan. Han säger att Söders uttalande är oacceptabelt, och oroande för judar i Sverige.

– Jag tycker det är skandalöst och man ska inte ska acceptera något sådant här från någon utan i stället vara mycket tydlig med det är fullständigt oacceptabelt, säger han till Aftonbladet.

– Det gör mig ledsen att det fortfarande finns människor runtom i världen som pratar på det där sättet. Vi hade hoppats att ingen år 2018 pratade så här. Att människor lärt sig av historien och därmed undviker sådana här ord.

Vad anser du om att någon i Björn Söders ställning säger så här?

– Jag tycke inte att hans ställning är viktig. Man ska inte acceptera utan direkt förkasta sådant här, oavsett om det är från någon på en hög eller låg nivå.

På frågan om Söders uttalande påverkat Israels förtroende för Sverige eller väckt några reaktioner i Israel säger Ilan Ben-Dov att antisemitism är ett problem världen över, och att Jerusalem har informerats om händelsen.

– Vi är mycket överraskade och väldigt oroliga. För oss judar som bor här i Sverige gör det jätteont. Inget sunt samhälle ska tolerera något sådant här, och jag är säker på att majoriteten av svenskarna inte håller med om detta.

Har du något att säga till Björn Söder?

– Jag tycker att han ska söka i sin själ efter hur han kom fram till dessa slutsatser och jag råder honom att lära av historien.

Detta är ett utdrag. Läs artikeln i sin helhet på Aftonbladet

Foto: Johan Fredriksson

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*