Amos Oz: Hamas asymmetriska krig

Israels markoffensiv mot Gaza är överdriven, enligt israeliske författaren Amos Oz. Men han kritiserar även Hamas strategi, där både israeliska och palestinska offer stärker organisationens ställning i Gaza.

Amos Oz: Jag skulle vilja börja intervjun på ett väldigt annorlunda sätt: med att ställa två frågor till era läsare. Får jag göra det?

Deutsche Welle: Kör på!

Fråga 1: Vad skulle du göra om din granne tvärs över gatan sätter sig på balkongen med sin lilla pojke på sitt knä, och börjar skjuta med ett maskingevär mot din barnkammare?

Fråga 2: Vad skulle du göra om din granne tvärs över gatan gräver en tunnel från sin barnkammare till din barnkammare för att spränga ditt hus eller för att kidnappa din familj?

Jag antar att – precis som under det andra Libanonkriget 2006 och Gaza offensiven 2009 – du stödjer den nuvarande Israeliska offensiven i Gazaremsan?

Nej, jag stödjer endast begränsade militära gensvar [military response] och inte obegränsade militära gensvar, som jag gjorde i 2006 och även senare under föregående strider i Gaza.

Vart går din gräns?

Förstör tunnlarna vart de än kommer ifrån, och försök att träffa enbart Hamas mål och inga andra mål.

Det finns ett problem här. Tunnlarna är ett avancerat system och svåra att hitta. Ingångarna är gömda i offentliga och private byggnader, så man måste gå från hus till hus och genomföra husrannsakan – vilket medför civila offer. Samma gäller för att förstöra raketramper i civila områden…

Ja visst, jag är rädd att det inte kan finnas något sätt för att undvika civila offer bland palestinierna så länge som grannen placerar sitt barn på knäet medan han skjuter mot din barnkammare.

Är liknelsen av barnet på knäet verkligen lämpligt? Gaza är ett tätbefolkat område och Hamas positioner är oundvikligen i civila områden…

Ja – och det är Hamas strategi. Därför är Israel i en förlust-förlust situation. Ju fler israeliska offer, desto bättre för Hamas. Ju fler palestinska civila offer, desto bättre för Hamas.

Anser du att den nuvarande markoffensiven är begränsad eller obegränsad?

Jag tycker att vissa delar är överdrivna. Jag har inte detaljerad information om vad som händer på marken, men att döma av några av slagen som den israeliska armén har orsakat i Gaza, så tycker jag att åtminstone i vissa delar är den militära aktionen överdriven – rättfärdigad, men överdriven.

Så vad föreslår du?

Mitt förslag är att gå till Abu Mazen [palestinska presidenten Mahmoud Abbas] och acceptera villkoren – vilket hela världen känner till – en tvåstatslösning och samlevnad mellan Israel och Västbanken: Två huvudstäder i Jerusalem, en gemensam överenskommelse för territoriell förändring, och avlägsnandet av de flesta av de judiska bosättningarna på Västbanken.

När Ramallah och Nablus på Västbanken lever i välstånd och frihet, tror jag att folket i Gaza förr eller senare gör mot Hamas vad Rumänerna gjorde mot Ceausescu. Jag vet inte hur lång tid det tar, men det är oundvikligt – helt enkelt därför att folket i Gaza kommer att bli mycket avundsjuka på den frihet och välstånd som deras bröder och systrar kommer att uppleva på Västbanken i staten Palestina. Detta är min syn på lösningen, även om denna lösning inte kan genomföras inom 24 eller 48 timmar.

Kan du föreställa dig en palestinsk stat som inte är fientlig mot Israel?

Absolut. Jag tror att majoriteten av palestinierna inte är förälskade i Israel, men de accepterar med sammanbitna tänder att de israeliska judarna inte kommer att försvinna, precis som de flesta israeliska judar – med sammanbitna tänder – accepterar att palestinierna är här för att stanna. Detta är kanske inte grunden för en smekmånad, men kanske för en rättvis skilsmässa precis som i fallet med Tjeckien och Slovakien.

Många människor hävdar att tvåstatslösningen är död, med tanke på hur långt byggandet av bosättningar och vägar på Västbanken har gått.

Men för ett antal år sedan såg jag hur premiärminister Ariel Sharon tog bort alla judiska bosättningar och den judiska militären från Gaza på ca 36 timmar utan blodsspillan. Jag påstår inte att det kommer att upprepa sig på Västbanken så lätt, men jag tror på att ingenting i världen är oåterkalleligt utom döden.

Du har pratat om en långsiktig lösning. Men hur skulle ett kortsiktigt avtal se ut?

De nuvarande fientligheterna kommer bara att sluta, tyvärr, när en av parterna eller båda av dem är uttömda. I morse läste jag mycket noga Hamas stadgar. Den säger att profeten befaller varje muslim att döda varje jude överallt i hela världen. Den citerar Protocols of the Elders of Zion [ett antisemitiskt utfall] och säger att judarna kontrollerade världen genom Nationernas förbund och genom FN, att judarna orsakade de två världskrigen, och att hela världen styrs av judiska pengar. Så jag ser knappt en möjlighet till en kompromiss mellan Israel och Hamas. Jag har varit en man av kompromiss i hela mitt liv. Men även en man av kompromiss kan inte närma sig Hamas och säga: ”Kanske kan vi mötas halvvägs och Israel existerar endast på måndagar, onsdagar och fredagar.”

Hamas kräver just nu att blockaden mot Gazaremsan ska upphöra….

Jag är för det. Jag tror att blockaden borde upphöra. Jag tror att mycket av internationella, arabiska och israeliska medel skulle pumpas in till Gazaremsan mot en effektiv demilitarisering. Det här är ett förslag som Israel borde göra direkt.

Skulle det inte skicka en signal att raketattackerna är ett sätt att utöva påfrestningar?

Om det innebär en effektiv demilitarisering av Gazaremsan så är jag säker på att 80% av de israeliska judarna skulle godkänna en sådan överenskommelse – även i nuvarande militära stämning.

Är du bland de 85% av israelerna som vill att offensiven ska fortsätta tills det strategiska målet med att förstöra tunnlarna och raketerna har uppnåtts?

Det enda alternativet till att fortsätta den militära operationen är att följa Jesus ord och vända den andra kinden till. Jag har aldrig varit överens med Jesus om behovet av att vända den andra kinden till fienden. Till skillnad från andra europeiska pacifister har jag aldrig trott att det ultimata onda i världen är krig. I min syn att se det så är det ultimata onda i världen aggression och det enda sättet att slå tillbaka aggression är tyvärr genom kraft. Det är där olikheten ligger mellan en europeisk pacifist och en israelisk peacenik som jag. Och om jag får lägga till en anekdot: en av mina släktingar som överlevde Förintelsen i Theresienstadt påminde alltid sina barn och barnbarn att hon överlevde Förintelsen inte pga fredsdemonstrationer med plakat och blommor utan tack vare sovjetiska soldater och deras kulsprutor.

Vad har de konstanta fientligheterna haft för påverkan på folk?

En mycket dålig effekt. Det ökar hatet, bitterheten, misstänksamheten, misstron. Men så är fallet i varje krig. Det är ett vanligt sentimentalt antagande att man hoppas att fiender på något sätt kommer att förstå varandra och börja tycka om varandra och att de till slut kommer att förenas och göra fred. Genom historien har det alltid gått tvärtom. Fiender med hjärtat fulla av bitterhet och hat skriver på ett fredsavtal med sammanbitna tänder och med känslor av hämnd. Så småningom, kan det ske en gradvis känslosam nedtrappning.

Du skrev för 50 år sedan att ” t o m en oundviklig ockupation är en korrupt ockupation”

Jag håller inte alltid med mig själv men här gör jag det. Ockupation är korrupt även om det är oundvikligt. Brutalitet, chauvinism, trångsynthet, xenofobi är de vanligaste syndromen på konflikt och ockupation. Men den israeliska ockupationen av Västbanken är inte längre oundviklig.

Hur säkra kan israelerna känna sig?

Hur säkra kan det judiska folket känna sig på den här planeten? Jag tänker inte på de senaste 20 eller 50 åren utan de senaste 2 000 åren. Men jag ska säga dig vad mitt hopp och mina böner för Israels framtid är. Jag skulle vilja se Israel en gång för alla borta från förstasidorna i alla tidningar i världen och istället erövra, ockupera och bygga bosättningar i litteratur-, konst-, musik- och arkitekturbilagorna. Det är min dröm för framtiden.

 

Läs hela intervjun på engelska här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*