Antikt skepp med spektakulär last funnet i Caesareas hamn

I en helt slumpartad upptäckt fann två dykare, som vara nere vid den antika hamnen i Caesarea strax innan påsken, en stor och spektakulär antik last från ett fraktfartyg som förliste någon gång under senromersk tid för 1 600 år sedan.

Så snart dykarna Ran Feinstein och Ofer Ra’anan kom upp ur vattnet kontaktade de det israeliska Riksantikvarieämbetet och rapporterade vad de hade hittat. En gemensam dykning tillsammans med marinarkeologer från Riksantikvarieämbetet avslöjade att en stor del av havsbotten hade frigjorts från sand och att resterna av ett skepp nu syntes på botten – järnankare, rester av träankare och andra delar av det antika skeppet.  

I en mer omfattande undersökning av vraket för bara några veckor sedan lyckades man hitta ett antal objekt som varit en del av skeppets last. Bland annat hittade man veckra statyer och tusentals mynt som är 1 600 år gamla. Enligt uppgift handlar det om det största marina artefaktsfyndet på över 30 år. De två dykarna kommer att bli tilldelade Riksantikvarieämbetets utmärkelse för sin upptäckt.

Många av artefakterna är gjorda i brons och är fenomenalt välbevarade – en bronslampa föreställande solguden Sol, en figurin av mångudinnan Luna, en lamp föreställande en afrikansk slavs huvud och även föremål föreställande djur. Fragment från dryckeskärl som användes för att transportera rent vatten till manskapet återfanns också. En av de största överraskningarna var dock två metallklumpar bestående av tusentals mynt med en vikt på cirka 20 kilo.

Klumparna med mynt som tillsammans väger över 20 kilo. Clara Amit, courtesy of the Israel Antiquities Authority

Klumparna med mynt som tillsammans väger över 20 kilo. Clara Amit, courtesy of the Israel Antiquities Authority

Upptäckten kommer ungefär ett år efter det att man upptäckte guldmynten som nu kan beskådas i utställningen Time Travel i Caesareas hamn.

Enligt Jacob Sharvit, chef för marinarkeologiavdelningen hos Riksantikvarieämbetet är det ”extremt spännande fynd som förutom deras skönhet även är historiskt viktiga. Platsen och fyndens lokalisering tyder på att det handlar om ett stort fraktfartyg som hamnade i en storm och drev in i klipporna och förliste”. En preliminär studie av de järnankare man fann tyder på att man försökte stoppa fartyget men att de gick sönder, vilket även antyder att det var starka vindar man kämpade emot.

Läs mer här

Foto: Clara Amit, courtesy of the Israel Antiquities Authority

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*