Arabiskt-judiskt museum öppnar ett fönster mot en ny värld

Foto: Bashir Borlakov är en av de som skall ställa ut sina bilder

 

I ett land som redan kan skryta med att ha flest museum per capita i världen så är öppnandet av ännu ett museum inte mindre spännande. Inom kort, närmare bestämt den 13 december, öppnar nämligen Arab Museum of Contemporary Art and Heritage (AMOCAH) i Galilén, närmare bestämt i Sakhnins gamla stad. I Sakhnin kommer muséet att ligga inne i ett bostadsområde. Meningen är att de boende runt omkring ska ha tillgång till muséet och att konsten ska leva tillsammans med invånarna.

Muséet har mer än 2000 objekt som visar det palestinsk-arabiska arvet och omkring 200 samtida konstverk. Det nya muséet kommer att visa upp samtida originalverk men även objekt med palestinskt ursprung och också vara en mötesplats för ett samarbete mellan judar och araber.

Även om förra sommarens gazakrig skapade viss spänning mellan den arabiska och den judiska befolkningen, beslöt ändå muséets initiativtagarna Avital Bar Shay och Belu-Simion Fainaru att öppna muséet som planerat.

”Genom konsten kommer vi att kunna överbrygga konflikterna genom att ge uttryck för multidisciplinär konst, självrespekt och en vision om en bättre framtid” säger initiativtagarna i ett pressmeddelande.

I muséet kommer man att kunna se samtida konst av judiska och arabiska konstnärer som bl a inkluderar Marina Abramovic, Larry Abramson, Jannis Kounellis, Abeer Atalla, Christian Boltasnsky, Mohammad Said Kalash.  Det kommer att finnas både tavlor, teckningar, skulpturer och digital och multimedia. En del konst som visas är gjorda av konstnärer från Marocko, Turkiet och andra Mellanösternländer.

Se här för mer information

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*