Årets mest lästa artiklar på Israel idag

Nummer 1: Riksdagsledamot Mathias Sundin skriver öppet brev till Coop Sverige och Coop Varberg

I mars 2015 kom det fram att Coop i Varberg fattat ett beslut om att bojkotta israeliska produkter. Beslutet hade tagits efter påtryckningar från Palestinagrupperna som såg det som någon form av seger. Det visade sig dock ganska snart att beslutet inte ens var förenligt med föreningens stadgar, dess verksamhetsidé eller övergripande policys inom Kooperativa Förbundet.

Läs Mathias brev till Coop här

Övriga artiklar som handlar om denna olyckliga historia:

Politiska motiverade bojkotter hos Coop Varberg

Riksdagsledamot Tuve Skånberg: ”Ta denna protest på allvar”

Coop river upp Israelbojkott!

Nummer 2: Varning för otäcka bilder: Morgonens attack fångad på film

Höstens palestinska terrorattacker i Israel har präglat nyhetssidor under hösten. Den 12 oktober fångades en av attackerna på video. I just det här fallet var det en tränad polis som utsattes för knivattacken men de flesta attacker sker mot civila israeler.

Se attacken här

Nummer 3: Sensationellt fynd i Israel – bevis på att Gustav Vasa besökte Jerusalem – svenska experter på väg

Vi kan inte förneka det, vårt aprilskämt 2015 blev en dundersuccé. Det var det Israeliska Riksantikvarieämbetet som hade gjort ett häpnadsväckande fynd i samband med en utgrävning mellan Haifa och Jerusalem där man hittat bevis som tyder på att den svenske Konungen Gustav Vasa besökt eller i alla fall varit på väg till Jerusalem. Men inte nog med det, man hittade även ett svenskt mynt från 1522 och en stenplatta där någon ristat in:

”I, Gustav Eriksson av ätten Vasa, utropar härmed, på plats i det Heliga Landet, mig själv till Konung över Swea, Göthes och Vendes Konung [Sueorum, Gothorum et Vandalorum Rex.]”

Läs hela artikeln här

Nummer 4: Öppet brev från ambassadör Bachman till TV4

TV4 valde att helt ta bort ett avsnitt av ”Tina på besök” då tv-kocken Tina Nordström besökte Israel. I samband med sitt besök nämnde Tina att Jerusalem är Israels hjärta. Detta ledde till omedelbar censurering efter påtryckningar från extrema anti-Israel grupper i Sverige.

Läs ambassadörens inlägg här

Se även denna ledare samt TV4 tar bort Israelavsnitt

Nummer 5: Otroliga flygbilder som visar Masada

Drönarfotografen Jeffrey Worthington har förevigat några av Israels ovärderliga arkeologiska skatter. I denna video får vi se hur Masada ser ut från drönaren.

Se videon här

Nummer 6: VIDEO – Se MEP Lars Adaktusson tala om terrorattackerna i Israel

Lars Adaktusson tog till orda i Europaparliamentet angående knivattackerna i Israel. Han nämnde även hur den Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas sagt att ”vi välsignar varje droppe blod som spillts på Jerusalems gator. Adaktusson undrade när EU kommer att ta tag i hatpropagandan mot Israel och när man tänker fördöma de palestinska attackerna.

Se Adaktusson tal här

Missa inte heller några andra av Adaktussons artiklar under året:

Wallströms fientlighet mot Israel

Märkning av israeliska varor motverkar sitt syfte

Israel, Sverige och mediebilden

EU-bistånd ska inte gå till antisemiter

Löfven måste tala klarspråk med Abbas

Nummer 7: Vad är Rosh Hashana, vad firar man och vad minns man?

En grundläggande del av Rosh Hashana är förberedelserna för att be om förlåtelse från någon man kan ha felat under året. I största möjliga mål vill man påbörja det nya året utan att någon hyser agg emot oss. Samtidigt skall man även förlåta dem som felat oss och nu ber om förlåtelse.

Läs mer om Rosh Hashana och se en kul video om högtiden här

Nummer 8: Är inte judiskt blod rött nog? undrar ambassadör Bachman

“Yesterday´s horrific killing of a young Jewish couple in front of their four small kids – to the best of my knowledge (and search) – has received no coverage whatsoever in Swedish media.”

Ambassadör Bachman undrade var de svenska reaktionerna var. UD var tyst, regeringen var tyst, nästintill alla var tysta.

Läs hela artikeln här

Nummer 9: Den svenska prinsessan frestade Eyal (video)

Eyal är en av domarna i Masterchef Israel. Men även en av deltagarna heter Eyal och han kallade sin kaka som han presenterade för domarna: “Den svenska prinsessan som frestade Eyal”. Han förklarar att han kommit på namnet på kakan när han hade Janssons frestelse i tankarna.

Läs hela artikeln om Eyal och se videon från israeliska Masterchef här

Nummer 10: Reaktioner på Sveriges Radios fråga om judarna själva ”bär någon skuld för den växande antisemitismen”

Det var i Sveriges Radios program Studio Ett som ambassadör Bachman fick frågan om judarna själva har ett ansvar för den växande antisemitismen som vi nu ser och upplever. Ambassadör Bachman blev märkbart upprörd av frågeställningen som inte bara är provokativ utan även är en del av den antisemitiska mytbilden av judars egen skuld. Då ambassadören opponerade sig mot frågan fortsatte journalisten med att ifrågasätta varför ambassadören opponerade sig mot frågan.

Läs mer och hör inspelningen här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*