Att utforska Negev

En kamelveterinär ser till att allt står rätt till

Negevöknen i Israel utsågs nyligen till en av världens absolut bästa destinationer av Lonely Planet. Nedan följer några av den unika regionens höjdpunkter.

 

Hur kommer det sig egentligen att en öken hamnade på andra plats i Lonely Planets lista över favoritdestinationer för 2013?

Lonely Planet säger att ”under decennier har Negev inte betraktats som något annat än en ödslig öken. Men i dag är hela regionen ett exempel på en enorm ’växthus’-utveckling. Tänk dig eko-byar, spa och till och med vingårdar.”

Negevöknen, som är 13 000 kvadratkilometer stor, utgör ungefär halva Israels landyta och är en plats som fullkomligt blomstrar av kultur, företagande, vinproduktion, boende, turism och shopping. Trots detta så är det fortfarande huvudsakligen en sparsamt befolkad

Beresheet Hotel Foto: Assaf Pinchuk

öken men som erbjuder besökaren ett fantastiskt landskap och djurliv.

Negev består av flera regioner: Beersheva-Arad i norr, en bergskedja i mitten samt Aravadalen och Eilat i söder.

Ett sätt att få en bra överblick  är naturligtvis att se Negev från ovan. CN Airways erbjuder sex olika helikopterturer som alla utgår från Tel Aviv. Men, det vanligaste sättet att uppleva regionen är fortfarande genom guidade jeeputflykter eller att själv hyra en jeep – det finns massor av hotell, stugor, traditionellt beduinboende, eko-hyddor och khans (traditionellt ökenboende).

I Eilat finns naturligtvis både budget- och lyxhotell men hotell är på gång även på andra platser. Beresheet i Mitzpeh Ramon blev nyligen utnämnd till en av världens 121 bästa nya hotell under 2012 av Conde Nast Traveler.

Ramon Crater National Park. Foto: Doron Nissim/INPA

Ramonkratern

Beresheet ligger på kanten av Ramonkratern (“machtesh” på hebreiska) 800 meter över vattenytan. Med en längd på 40 kilometer, 2-10 kilometer bred och ett djup på 500 meter är kratern den största av Negevs unika kanjoner som inte skapats av asteroider eller jordbävningar utan av extrem erosion. Det är världens största naturliga krater (makhtesh).

Besökare kan antingen se kratern via guidade vandringar eller jeepsafari eller så kan man även lära sig om platsens geologin vid Mitzpeh Ramon Observatory.

Silent Arrow Desert Lodge erbjuder campingplatser och tält endast ett kort stenkast från kratern men många besökare väljer faktiskt att hyra utrustning för att själva bege sig ned i kratern och spendera natten där för att komma naturen ännu närmare. Djurlivet består av allt från gaseller till vildhundar. Vid Hai-Bar Yotvata Nature Reserve ges även tillfälle att se många andra djur som finns i regionen. Reservatet ligger strax norr om Eilat och specialiserar sig på att föda upp djur som omnämns i Bibeln men även andra utrotningshotade djur.

 

Den gamla karavanvägen i Avdat

Kryddor och viner

Inte långt norr om Mitzpeh Ramon finner du Avdat National Park där man bland annat kan se rekonstruktioner från den antika nabateiska staden Avdat (skrivs även Ovdat), döpt efter den nabateiska kungen Oboda (30-9 f.Kr).

Nabatéerna var kända för att de etablerade handelsvägar som användes av karavaner för att föra kryddor, parfymer och salt från arabiska områden till hamnstäder vid Medelhavet. Avdat var en av endast några få rastplatser längs denna väg och ingår numera även på UNESCOs världsarvslista. Det fanns även vägar som användes för att frakta vin. Bevis för tidiga druvpressar har hittats i Negev vilket lett till ett visst uppsving för små vingårdar. En av dem är Rajum som etablerades 2008 på ranchen Tzel HaMidbar och som producerar vin gjorda på druvorna Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz och Pinot Noir.

Carmey Avdat, en familjegård vars vingård förses med vatten från 1 500 år gamla nabateiska vattenterrasser erbjuder även stugor där man kan hyra in sig över natten. Självklart kan man även köpa lite av den lokala produkten om man vill det. Även vingården Nahal Boker Farm erbjuder övernattningsmöjligheter.

 

Ben-Gurion och Negev

De första israeliska bosättningarna i Negev skapades för ungefär 100 år sedan. Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion, slog sig 1953 ner på kibbutz Sde Boker för att uppmuntra andra slå sig ner och få öknen att blomstra. Både David och hans fru Paula är begravda här.

Besökare kan både se Ben-Gurions arkiv och hans personliga bibliotek samt några tidiga dokument från den judiska statens allra första dagar.

 

1999 slog Sde Boker Winery upp portarna för första gången och Ramat Hanegev Birding Center tar årligen emot tusentals turister som är ivriga att skåda några av de 72 olika arter som slår sig ner i området på sin väg till och från Afrika från Europa.

 

Beduinska mattvävare i Lakiya

Det beduinska livet i Negev

Av de uppskattningsvis 160,000-170,000 halvnomadiska beduiner som finns i Israel bor ungefär 110,000 i Negev. Många arbetar inom turismen och erbjuder bland annat tältövernattningar, 4×4 utflykter, kamelridning och traditionella produkter. Desert Embroidery i Lakiya är ett initiativ som hjälper beduinska kvinnor genom att sälja traditionella smycken, kläder, väggdekorationer, väskor och mycket annat. Negev Weaving är ett annat initiativ som, skapat av beduinska kvinnor, säljer mattor och kuddar gjorda av ull från kameler, getter och får.

 

Varje torsdag sedan 1905 kan den som vill besöka beduinmarknaden i Beersheva dit handelsmän kommer för att sälja sin produkter.

 

Beersheva

De två största städerna i Negev återfinns vid dess norra respektive södra ände. Beersheva, som i folkmun kallas för Negevs huvudstad, är ett administrativt centrum där man bland annat hittar Ben-Gurion universitetet och Soroka Medical Center.

Trots den bibiliska bakgrunden är dagens Beersheva byggt av ottomanerna. Det gamla ottomanska guvernörshuset som byggdes 1906 är i dag Negevs konstmuseum. Även andra sevärdheter i staden kommer från samma tid – den turiska tågstationen som byggdes under första världskriget och moskéen från 1906.

Hamnen i Eilat Foto: Eilat turistbyrå

Eilat

Eilat är en stor semesterort vid Röda havets strand. Turister kan här välja från över 50 hotell, allt från det superlyxiga till ungdomsvandrarhem. Den absolut mest populära aktiviteten är dyktning, vare sig det gäller helt vanlig snorkling vid vattenytan eller mer seriös undervattendykning. En av sevärdigheterna som man absolut inte får missa är undervattenobservatoriet.

Eilat är redan en populär semesterort för europeiska turister och snart kommer det bli ännu enklare att ta sig dit när den nya internationella flygplatsen i Timna öppnas upp för trafik.

 

One Response to "Att utforska Negev"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Ny cykel- och vandringsled runt Beersheva

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*