Åtta avgörande händelser i IDF:s historia

0

Ett avgörande ögonblick är något särskilt, en händelse i historien som etsar sig fast i vårt kollektiva minne. Israels historia är full av sådana händelser och här under har vi samlat några av dem.


 

Händelse 1 – Bläckflaggan

Frihetskriget 1949

Under slutet av Frihetskriget 1949 gav sig styrkor från IDF iväg på ett uppdrag och lyckades inta staden Eilat, Israels sydligaste spets. När de insåg att de inte hade någon israelisk flagga med sig fick soldaterna improvisera. En provisorisk flagga gjordes av ett vitt lakan med två ränder av blått bläck. Davidsstjärnan i mitten (som ju ser lite annorlunda ut på bilden) togs helt sonika från en Första hjälpen-väska. Händelsen blev snart en israelisk symbol för frihet och mod.

h1

Händelse 2 – Återvändandet till Västa muren

Sexdagarskriget 1967

Under Sexdagarskrigets tredje dag lyckades soldater från den 55:e fallskärmsjägarbrigaden slå sig fram till Västra muren efter strider mot jordanska styrkor som vid tiden kontrollerade den Gamla staden i Jerusalem. Fotografiet här under togs endast 15 minuter efter att soldaterna nått fram till muren och dokumenterar en av de viktigaste händelserna i Israels historia – återvändandet till den Västra muren.

h2

Händelse 3 – Den flytande bron över Suezkanalen

Yom Kippur-kriget 1973

När idén först lades fram, att låta pansarstyrkor ta sig över Suezkanalen på en flytbro, så avfärdades den som omöjlig men det skulle visa sig vara ett genidrag av kolossalformat! Den 17 oktober 1973 tog bepansrade brigader sig över kanalen och kunde senare omringa Egyptens 3:e armé. Detta anses vara en av de största militära framgångarna under kriget och ledde slutligen till en seger på Sinaihalvön.

h3

Händelse 4 – Fritagningen av 103 gisslan i Entebbe

Operation Entebbe 1976

Den 27 juni 1976 kapade fyra terrorister ett Air France-plan som var på väg från Tel Aviv till Paris. Planet flögs till Entebbe i Uganda där de judiska och israeliska passagerarna hölls gisslan på flygplatsen. Efter en veckas förberedelser gav sig en grupp kommandosoldater, piloter och sjukvårdare iväg på en av historiens mest ambitiösa räddningsaktioner. De lyckades överraska terroristerna och rädda 103 passagerare. Vid återkomsten till Israel togs gisslan emot av sina nära och kära och det är utan tvekan en av de händelser som israeler sent kommer glömma. Den ende soldat som dog under operationen var Yonatan Netanyahu, äldre bror till Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu.

h4

Händelse 5 – IAF slår ut Iraks kärnkraftsreaktor

Operation Opera 1981

Den 7 juni 1981 lyfter åtta F-16 och sex F-15 från Etzion flygbas i Israel för att slå ut Iraks kärnkraftsreaktor Osirak och därmed stoppa Iraks kärnenergiprogram som landets president Saddam Hussein hotat använda mot Israel. Operationen var en enorm framgång och hur viktig den var visade sig tio år senare under Gulfkriget då Irak attackerade Israel med raketer – ingen av dem bestyckade nukleära stridsspetsar.

h5

Händelse 6 – Evakueringen av 14 500 etiopiska judar till Israel

Operation Solomon 1991

Sju år efter den framgångsrika operationen, Operation Moses, vilken evakuerade den första vågen av etiopiska judar till Israel, iscensatte IDF den största luftoperationen i Israels historia. 14 500 etiopiska judar evakuerades till Israel genom upprättandet av en luftbro. Operationen tog IAF endast fenomenala 36 timmar. De etiopiska judarnas mod, och soldaternas beslutsamhet, gjorde denna operation till en av de verkligt stora händelserna i IDF:s historia.

h6

Händelse 7 – Att strida sida vid sida

Upprättandet av Caracalbataljonen 2004

Genom hela IDF:s historia har kvinnor alltid haft en aktiv roll i försvaret av Israel. Idén bakom Caracalbataljonen var att män och kvinnor skulle strida tillsammans – sida vid sida. Bataljonen har nu funnits i över tio år och har en avgörande roll vad gäller försvaret av södra Israel. Upprättandet av en samkönad stridsbataljon var en viktig milsten mot verklig jämställdhet i Israel.

h7

Händelse 8 – Iron Domes första nedskjutning av fientlig raket

Nedskjutning av Grad-raket över Ashkelon 2011

Varje gång Iron Dome Missile Defense System skjuter ner en raket hindrar man den från att slå ned i ett tätbefolkat område. För israeler känns varje nedskjuten raket som en seger – efter tusentals raketer har man äntligen kommit på ett sätt att skydda befolkningen från sporadisk raketbeskjutning. Första gången Iron Dome fick in en fullträff var den 7 april 2011 då en Grad-raket avfyrad från Gaza mot hamnstaden Ashkelon slogs ut. Sedan dess har Iron Dome skjutit ner hundratals raketer och räddad många liv.

h8

One Response to "Åtta avgörande händelser i IDF:s historia"

  1. Ann-Cathrine Olofsson  augusti 2, 2015 at 11:11

    Shalom,
    I like this very mutch!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*