Beit Guvrin-Morasha nationalpark upptagen på UNESCO:s världsarvslista

Den 14 april meddelade UNESCO att Beit Guvrin-Maresha nationalpark i Judéen upptagits på Världsarvslistan vilket innebär att Israel nu har åtta platser med på denna prestigefulla lista.

1535I motiveringen skriver UNESCO att platsen ”är belägen där handelsvägarna från Mesopotamien och Egypten möttes och den vittnar om regionens väv av kulturer och deras utveckling under mer än 2000 år.”

Den arkeologiska platsen består av mer än 3 500 underjordiska kammare som en gång i tiden fungerat som cisterner, oljepressar, bad, stall, begravningsplatser och religiösa rum.

Idag är grottorna, som ligger söder om Beit Shemesh och öster om Kiryat Gat, öppna för turister och besökare från hela världen och står även värd för ett antal konserter under året.

Andra israeliska platser som också är upptagna på UNESCO:s världsarvslista är Masada, gamla staden i Akko, den vita staden Tel Aviv, de bibliska ruinkullarna vid Megiddo, Hatzor och Beersheba, den gamla handelsvägen mellan de dåtida städerna i Negevöknen, platserna för mänsklig evolution vid Karmelberget samt de heliga Baha’i platserna i Haifa västra Galiléen.

Se mer om Bet Guvrin här

Se tidigare bloggpost om Beit-Guvrin här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*