Ben-Dror Yemini om Breaking the Silence – ”En manipulation av mänskliga rättigheter”

Ynetnews kan vi läsa Ben-Dror Yeminis ledare om Breaking the Silence påståenden om händelser i samband med striderna i Gaza. Yemini vänder sig särskilt emot hur dessa påståenden basuneras ut över världen som sanning trots avsaknaden av både kontext och bevis.

Få har väl lyckats undvika den hett refererade nyheten om vad israeliska soldater ska ha gjort i samband med Gazakriget för drygt ett år sedan. Tidningar i både Sverige och resten av världen väntade inte länge med att sätta nyheten på pränt – smaskigt värre.

Ben-Dror Yemini har tagit sig tid att fundera lite över vad vi egentligen fått serverat på detta hänga-ut-Israel-smörgåsbord. Yemini menar vi helt enkelt har att göra med ett bedrägeri – ”ännu ett i kedjan att förvandla Israel till ett levande monster och för att understödja BDS-kampanjen”.

Varför säger då Yemini om detta?

  1. När Israel anklagas för att skada civila eller när det talas om proportionalitet måste man fråga sig – vilka är proportionerna? Det visar sig att det inte finns några och att detta inte heller är någon slump. Varje komparativ granskning visar att Israel orsakar färre civila dödsoffer än vad man ser i samband med andra, liknande, konflikter. Rapporter om dödsoffer i samband med andra konflikter leder dock inte till att någon sätter igång globala kampanjer. Ingen springer omkring på universitet i USA eller Europa för att dela ut skräckhistorier om incidenter där Storbritannien, USA eller Nato varit inblandad.
  2. Ett land som Storbritannien har också organisationer som är emot krig. Men inget annat land uppmuntrar att man avslöjar ögonvittnesskildringar om brittiska styrkor som återvänt från en krigszon. Så varför, kan man fråga sig, finansierar Storbritannien Breaking the Silence? Varför tror britterna att deras dubbla måttstockar är moralisk?
  3. Fyra andra länder, Schweiz, Nederländerna, Sverige och Danmark, finansierar den i Ramallah baserade organisationen Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat (HRIHL) som också står bakom Breaking the Silence. HRIHL finansierar i sin tur grupper som Al-Haq, BADIL, Al-Mizan och andra som är en del av BDS-nätverket. Vi har här inte att göra med kritik av Israel utan en ideologi som motsätter sig Israel själva existens. Det är i denna ideologiska miljö Breaking the Silence rapport tagits fram.
  4. Organisationen, Breaking the Silence, vägrar att avslöja identiteten på de personer som skall ha gett dem informationen, trots att personer i liknande situationer aldrig har ställts till svars för att tala ut. IDF vill granska vittnesmålen och undersöka påståendena men organisationen vägrar. Det finns därför inget sätt att varken styrka eller opponera sig mot vittnesmålen. Så frågan är, hur kan de tas på allvar?
  5. IDF är inte perfekt och inte alla av IDF:s soldater är änglar. Vissa påståenden kanske är riktiga. Det finns avvikelser i varje armé i hela världen och på varje slagfält. Men när dessa avvikelser visas upp för världen utan någon bakgrund eller kontext, utan bevis, utan någon jämförande bild av situationen, utan att presentera fakta som att Hamas utfärdade dokument som beordrade organisationens soldater att gömma sig bland den civila befolkningen så är Breaking the Silence rapport inte bara bedrägeri – det är manipulation.

Läs hela artikeln i original på engelska här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*