Bojkottade varor kan bli inköpslista för Israelvänner

Världen idag presenterade i veckan en lista på vilka israeliska produkter som BDS-rörelsen uppmanar svenska konsumenter till att bojkotta.

Listan hämtades ur tidningen Proletären och delar av listan finns även hos Palestinagrupperna i Sverige.

På listan finns bland annat apelsiner från Jaffa, sharonfrukter och avocado från Carmel, djupfrysta vegetariska produkter från Hälsans Kök, SodaStream-produkter, krämer från Döda havet såsom Ahava, värmeljuset Glimma från IKEA och läkemedel från Teva.

Det är klart man kan vända på det och säga att man ska stödja Mellanösterns enda demokrati genom att köpa de här varorna

I en replik skriver Stefan Dozzi, generalsekreterare på Vänskapsförbundet Sverige–Israel, att bojkottade varor kan bli inköpslista för Israelvänner.

Vi vill inte koppla på Pale­stina­grupperna, men det är klart man kan vända på det och säga att man ska stödja Mellanösterns enda demokrati genom att köpa de här varorna, säger Stefan Dozzi.

Den svenska regeringen skriver på sin hemsida att ”restriktioner på handelsområdet inte är en lämplig väg för att lösa konflikten” mellan israeler och palestinier, och att man verkar för ett ökat handesbyte med båda parterna, uppger Världen idag.

 

(Foto: Eyad Baba / TT / AP – Världen idag)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*