Bokens folk – världens bästa litterära städer

Tel Aviv är förmodligen världens enda stad som fått sitt namn från en bok. 

Genom att poetiskt tolka titeln till Theodor Herzls bok ”Altneuland” (svenska: Gammalt nytt land), gavs den första hebreiska staden namnet Tel Aviv: Tel (en arkeologisk kulle i vilken man kan spåra civilisationer som går tusentals år tillbaka i historien) sattes framför Aviv, vilket betyder blomstrande vår, och representerar det nya och det friska.

Därför är det särskilt passande att Tel Aviv finns med på listan när brittiska The Independent nyligen listade världens bästa litterära städer och dessutom matchat staden med en bok eller författare.

Så här skriver The Independent i sin motivering:

”Israel måvara ett ungt land, men bokens folk är stolta över att leva upp till sitt namn. De stora poeterna Rachel Bluwstein (allmänt kallad Rachel eller poeten Rachel) och Chaim Bialik bodde här, och många gator är uppkallade efter kända författare. Eretz Israel Museum belyser det bästa av israelsk kultur från författare till artister i en serie roterande utställningar, medan Bialiks tidigare hem (på – som du kanske har gissat – Bialik Street) är ett regelbundet stopp under stadsrundturer. Det bästa stället att läsa är dock otvivelaktigt på stranden. I en varm stad är detta ännu bättre än kaféer, och flera stränder har utlåningsbibliotek med böcker på flera språk. Valfri israelisk författare passar utmärkt med en limonana (lemonad med färsk mynta).”

Läs hela listan på The Independent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*