Bronsmask föreställande guden Pan funnen vid Hippos-Sussita

Foto: Dr. Michael Eisenberg University of Haifa

Bronsmasker av den storlek man nu hittat är ovanlig då de flesta bronsmasker från perioden är miniatyrer och vanligtvis föreställer de inte heller Pan eller några av de andra grekiska eller romerska gudarna.

En stor bronsmask föreställande guden Pan, vad man vet den enda i sitt slag, hittades nyligen i samband med en utgrävning gjord av universitet i Haifa i Hippos-Sussita nationalpark vid Genesarets sjös östra stränder. Enligt doktor Michael Eisenberg från universitetets Zinman Institute of Archeology är bronsmasker i denna storlek oerhört ovanliga då de flesta bronsmasker från perioden är miniatyrer och vanligtvis föreställer de inte heller Pan eller några av de andra grekiska eller romerska gudarna.

Under senare år har Hippos-Sussita avslöjat en hel del gamla hemligheter. Först hittades en Herkulesskulptur efter vinterregnen 2011 och två år senare hittades en gravsten med en skulptur av den avlidne och nu då alltså en bronsmask föreställande guden Pan.

Utgrävningar i närheten av Hippos-Sussita görs ofta under sommarmånaderna men man beslutade sig för att genomföra en endags-utgrävning i utkanten av staden, längs en ås där de antika vägarna en gång gick. Man koncentrerade utgrävningen till ett antal strukturer som antas ha varit en slags armerad plats där man positionerade maskiner som användes för stadens försvar. Man hittade först ett runt föremål som antogs vara någon sorts ballistisk projektil. Föremålet var gjort av kalksten vilket är ett något annorlunda material jämfört med det man normalt hittar i området och man kom därför fram till slutsatsen att det kan handla om en potentiell fiendes vapen.

Med detta i åtanke började man söka igenom strukturen med en metalldetektor för att kanske hitta några mynt som kunde hjälpa till att datera fyndet men det man istället hittade var den stora bronsmasken.

Masken hittades nära de gamla fundamenten bestående av tjocka väggar och stabila murar vilket antyder att det kan handla om en byggnad från romersk tid. I den antika staden Paneas, norr om Hippos-Sussita, fanns en av de kända platserna, en grotta, där man vet att man tillbad guden Pan. Eftersom ceremonierna ofta innehöll drickande, djuroffer och ibland även nakenhet och sex så genomfördes ritualerna ofta utanför staden.

Arkeologerna har nu utvidgat sin utgrävning till att inkludera ett större område kring fundamenten där masken hittades i hopp om att hitta ännu fler ledtrådar som kan berätta historien om vad som egentligen hänt på platsen och varför den stora bronsmasken upphittades just där.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*