Dagens Industri: Högtryck i it-fabriken

Israel går som tåget, skriver Henrik Mitelman på Dagens Industri. Ekonomin boomar och landet har flest enhörningar i världen. Sverige har mycket att lära av kunskapsnationen.

Rätt utbildning, gott om riskkapital och en klok skattepolitik gör susen för nyföretagande, menar Mitelman, och gör slutsatsen att rent ekonmiskt går Israel från klarhet till klarhet. Sedan finns det som bekant andra utmaningar, skriver Mitelman.

”Dels har Israels regering, till skillnad från den svenska, en klok strategi där den anpassat skattesystemet till den nya verkligheten. Självklart ska nystartade företag med innovativa idéer kunna avlöna sina anställda med optioner, alltså framtida ägarandelar, i en fas där företaget inte har råd att betala löner. Och lika naturligt är det att dessa optioner inte brandbeskattas om företaget råkar bli framgångsrikt. Avundsjuka och populism får aldrig vinna över förnuftet. Sverige har i denna bemärkelse mycket att lära av Israel. Tänk vad lite klok politik, god utbildning och acceptans av framgång kan göra.”

”Spelar Israel sina kort rätt kan landet om ett decennium eller två bli ett mini-Schweiz, om än med stökigare grannar och mindre snö,” avslutar Henrik Mitelman.

Läs hela artikeln på Dagens Industri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*