De tio bästa israeliska innovationerna 2016

2016 var ännu ett anmärkningsvärt år för israeliska innovationer och det finns inga tecken på att tempot avtar.  Det innovativa ekosystemet har gjort sig känt världen över med sin banbrytande teknik som har potential att både förbättra och förändra våra liv till det bättre.

Här är listan över de 10 bästa innovationerna 2016, sammanfattat av No Camels:

UPnRIDE:

UPnRIDE är en revolutionerande Segway-liknande anordning som gör att personer med tetraplegi (förlorad funktion från nacke och ner) kan stå upp och röra sig fritt.

UPnRIDE kommer att förändra livet för tusentals förlamade människor. Enheten är utvecklad av Dr Amit Goffrering och den liknar en Segway eller permobil. UPnRIDE rör sig över olika typer av terräng och styrs med hjälp av en joystick, antingen för hand eller via munnen. Den automatiska balanseringen garanterar en säker framkomlighet såväl uppåt som neråt, på lutande ytor i både stående och sittande position. UPnRIDE grundades 2013 och presenterades för första gången 2016 på Rehacares internationella kongress i Tyskland.

OTTO

Otto Motors specialiserar sig på att omvandla normala lastbilar till autonoma vilket ska underlätta körandet för trötta lastbilsförare. Företaget blev känt under sommaren 2016 när Uber köpte det för 680 miljoner dollar. Företaget grundades 2016 av tidigare anställda hos Google, Apple och Tesla samt den israeliska entreprenören Lior Ron.

Otto utvecklar artificiell intelligens, kameror och sensorer som kopplas till lastbilen vilken ger den full körkapacitet utan behov av en förare.

REPLAY TECHNOLOGIES (freeD)

I en tid när VOD (video on demand) styr vårt tittande, är idrottsevenemang en av de få sändningar som vi fortfarande ser ”live”. Miljoner tittare som till exempel följer VM-finaler och Super Bowl har skapat en enorm efterfrågan för israeliska Replay Technologies.  Företaget som grundades 2011 har utvecklat en inspelningsmetod som kallas freeD och genererar omedelbara 3D-repriser i realtid som redan har använts bland annat vid OS i London 2012, vid Yankee Stadium och även vid CES – Consumers Electronics Show i Las Vegas.

Intel köpte Replay tidigare i år för 175 miljoner dollar.

DayTwo.

Är glass egentligen onyttigt för dig? Enligt den israeliska startupen DayTwo kan det vara bra för dig! Genom att studera och analysera bakterierna i din kropp anpassar DayTwo din personliga diet och kan på detta sätt förebygga diabetes och hjärtsjukdomar. Priset för appen och det specialiserade bakterietestet är en engångskostnad på 500 dollar.

BLINDSPOT

Israeliska appen Blindspot blev känd över en natt när den lanserades som en app för utskick av anonyma textmeddelanden. Miljoner användare laddade ner appen som gör att du kan skicka anonyma textmeddelanden, bilder, videoklipp och röstmeddelanden till synskadade.

Visserligen kan appen användas till både trakasserier och nätmobbning men trots detta har ett kinesiskt konsortium köpt appen för 32 miljoner dollar.

SuperMeat

I ett försök att lösa ett av världens största problem (inklusive hunger, föroreningar och djurplågeri) jobbar SuperMeat med att utveckla en maskin som ska kunna använda sig av stamceller från en kyckling för att producera ett vanligt kycklingbröst. Denna ”avelsmetod” skulle reducera markanvändning med 99%, släppa ut 96% mindre växthusgaser i atmosfären och använda 96% mindre vatten än den traditionella köttindustrin.

Via en mindre biopsi som inte skadar kycklingen får man celler som sedan isoleras och placeras i en miljö som efterliknar djurets fysiologi.  Cellerna utvecklas precis som de skulle ha gjort i kycklingkroppens vävnader.

SuperMeat har mer än dubblerat sin ursprungsfinansiering för projektet via sin finansieringsplattform Indiegogo och finansieras även av medgrundaren Koby Barak som både år vegan och djuraktivist.

 

Flying Spark

Med den globala livsmedelsbristen är Flying Sparks motto att ”fylla 9 miljarder matskålar 2040”. Företaget började utveckla ett proteinpulver 2016 tillverkat av fruktflugslarver som påstås vara mer hållbara, näringsrika och miljövänliga. Världens befolkning passerar 7 miljarder och maten räcker inte till – över 795 miljoner människor lider redan idag brist på tillräckligt med mat för att de ska kunna leva ett hälsosamt liv enligt World Food Programme. Flying Sparks grundare hoppas att folk kommer att övervinna olustkänslan inför detta proteinpulver och konsumera denna nya proteinkälla.

 

Photomyne

Många av oss uppskattar våra gamla familjealbum, men ändå är många av våra Kodak-bilder undangömda och bortglömda i källaren, på vinden och andra otillgängliga platser. Till undsättning för dessa bilder har appen Photomyne lanserats som digitaliserar bilderna (användarena kan skanna flera bilder i taget), lagra dem i mobila arkiv och möjliggör även för användaren att spara dem i ”molnet”. Photomyne blev snabbt en av de populäraste apparna 2016.

NUA-resväskan

Att vara på resande fot kan både vara krångligt och frustrerande, särskilt under hektiska semesterperioder. Man väntar på flygplatser, rusar igenom säkerhetskontroller, släpar på sina väskor – detta är det du minst ser fram emot när du ska på  semester.

Under det senaste året har NUA Robotics arbetat fram en handsfree-carry-on resväska som följer dig runt, precis som ett troget husdjur. Denna carry-on väska har en inbyggd kamera som upptäcker var ägaren befinner sig. Väskan ansluts till en smartphone-app via Bluetooth vilket gör att du har full kontroll på var ditt bagage befinner sig. Väskan kan ladda sitt batteri under resans gång och även ladda din telefon, dator eller läsplatta.

GerEye

GerEye är en övervakningslösning som hjälper dig att hålla ordning på dina tillhörigheter. Den innehåller ett RFID chip och kommer med en app som är uppkopplad till checklistor. Dessutom har den Bluetooth-teknologi som håller reda på dina tillhörigheter. Du placerar RFID chip på till exempel din kamera, plånbok, iPad och skapar sedan en checklista som appen ska hålla reda på – på detta sätt kommer sakerna att finnas på checklistan. Om något saknas från checklistan kommer appen att kunna informera dig om var sakerna finns – var den senast skannade platsen var.

I december fick GerEye ihop 480 000 dollar till sin finansiering – avsevärt mer än vad utvecklarna hade hoppats på.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*