Den 19:e Maccabiaden öppnar i dag i Jerusalem

Öppningsceremonin 2009 Foto: Reuters

Maccabiaden – ”den judiska olympiaden” som den ofta kallas – hålls vart fjärde år i Israel och betonar centraliteten för staten Israel i det judiska folkets liv.

I dag, torsdagen den 18 juli, inleds den 19:e Maccabiaden med en öppningsceremoni på den renoverade Teddy Stadium i Jerusalem. I år kommer vi att kunna få se och njuta av 9 000 atleter från 78 länder!

Deltagarna kommer att tävla i 42 olika sporter och det finns i år sju nya grenar jämfört med tidigare år, dessa är pilbågskytte, ishockey, handboll, skytte, simning i öppet vatten, bridge och badminton. De paralympiska grenarna kommer i år även att bestå av tennis, bordtennis, cykling, simning och rullstolsbasket.

Maccabiaden – ”den judiska olympiaden” som den ofta kallas – hålls vart fjärde år i Jerusalem och betonar centraliteten för staten Israel i det judiska folkets liv. Det är världens största judiska sportevenemang och världens tredje största totalt sett efter OS och World Student Games.

Förutom att det naturligtvis handlar om tävling så står spelen för centrala värden inom idrotten som rent spel, ömsesidig respekt, intellekt och strävan att bemästra sin idrott.

 

Spelens historia

Maccabirörelsen etablerades i Europa i början av 1900-talet. År 1914 fanns det över 100 Maccabi och andra judiska storklubbar i Europa inom olika idrotter. De största av dessa klubbar som Hakoah i Wien, Bar Kochba i Berlin, M.T.K. i Budapest och Hagibor i Prag producerade några av kontinentens bästa lag och även fotbollslag som spelade i toppdivisionen i sina respektive länder.

1932 hölls den första Maccabiaden, sanktionerad av den internationella olympiska kommittén, i det som då var det brittiska palestinamandatet. Spelen öppnades av Tel Aviv:s borgmästare Meir Dizengoff som red omkring på Tel Aviv:s gator med en vit häst. Vid öppningsceremonin släppte man iväg 120 brevduvor, 10 duvor för var och en av de 12 stammarna i Israel, vars uppdrag var att sprida budskapet om spelet till världen. Nästan 400 utövare från 18 länder deltog och 60 av dem kom från arabiska länder som Syrien och Egypten.

Den andra Maccabiaden hölls 1935 med ett liknande deltagarantal. Många av deltagarna valde att stanna i Israel efter spelens slut i stället för att återvända till ett Europa som var hotat av nazisterna.

Efter andra världskrigets slut dröjde det till 1950 innan man återupptog spelen men den gången hölls den tredje Maccabiaden i den självständiga staten Israel. Tjugo länder sände 800 idrottare. Öppningsceremonin och flera av friidrottsgrenarna hölls i den nya stadion i Ramat Gan där det fanns plats för 50 000 åskådare. Israels president Chaim Weizmann öppnade spelen och premiärminister David Ben-Gurion sa till deltagarna att: ”Existence in our ancestral home requires physical might no less than intellectual excellence.”

 

Låt spelen börja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*