Dykning i Röda havet

Eilat coral reefs

Copyright: Israel Ministry of Tourism/Dafna Tal


 

Semesterstaden Eilat i Israel har länge varit ett paradis för dykare. Enkel tillgång till vackra korallrev, färgglada fiskar och fascinerande vrak samtidigt som vädret är stabilt och ett brett utbud av boende har gjort det till något av en pilgrimsdestination för entusiaster.

Aqabagulfen, med kuststräckor i Israel, Saudiarabien, Egypten och Jordanien, är världskänt för sin marina mångfald och sina koraller. Korallreven är faktiskt de nordligaste tropiska korallreven i världen.

Det finns hundratals olika typer av koraller och cirka 800 olika djurarter som till exempel bläckfisk, rockor, delfiner, barrakudor, sjöormar, sköldpaddor, papegojfisk, fjärilsfisk, sniglar och ibland valhajar.

Eilat är särskilt känt för sina mångfärgade undervattenssniglar, också kända som nakensnäckor.

Copyright: Israel Ministry of Tourism/Dafna Tal

Copyright: Israel Ministry of Tourism/Dafna Tal

”Sniglar är mer färgglada under vatten, och det är det som är det häftiga. Uppe på torra land är de bruna eller svarta och ser ofta lite äckliga ut, men under vattnet är de helt fantastiska och många dykare förälskar sig genast i dem”, säger Shulamit Koretz som är expert på undervattenssniglar.

Förutom reven så attraherar även två vrak, Satil och Yatush, många arter. Satil är antagligen den mest kända platsen för dykning i Israel. Det är en 45 meter lång missilbåt som medvetet sänktes 1994 för att attrahera både fiskar och dykare. Vraket Yatush är lite mer avancerat och lämpar sig för duktiga dykare. Det är ett amerikanskt fartyg som ligger på 32 meters djup och som har blivit en populär plats för många olika sorters havsdjur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*