El Al skrev nyss historia med sin första flygning med ”all-female flight crew”

El Al-flygningen från Israel till Cypern förra torsdagen skulle vara en helt vanlig flygning men den blev istället väldigt annorlunda. Varför? Båda piloterna var kvinnor, något som är ovanligt inom flygindustrin.

Captain Smadar Shechter och First Officer Meirav Schwartz var piloterna denna dag. Då utropet kom att det endast satt kvinnor i cockpit bröt hela kabinen ut i applåder.

Enligt From the Grapevine som skriver om händelsen är det oklart när en kommersiell flygning endast spakades av kvinnor första gången men det sägs att amerikanska Frontier Airlines gjorde det 1984.

Än idag är det ett mansdominerat yrke. Av 130 000 piloter världen över är endast 4000 kvinnor. Om man tittar på vilka som har titeln kapten minskar antalet till 500 stycken.

Det har förekommit liknande flygningar men som då varit planerade i förväg. För El Al var det en slump. Shechter berättar att ”jag var tvungen byta flygning och när jag kom till flygplatsen såg jag att jag var inbokad tillsammans med Meirav. Vi tyckte båda att det var väldigt kul.”

Läs hela historien i From the Grapevine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*