En israelisk enhet för vattenrening på väg till Papua Nya Guinea

Papua Nya Guinea har drabbats av svår torka och kommer att få en mobil avsaltningsenhet från Israel som kommer att kunna ge rent dricksvatten åt boende på avlägsna platser.

Det israeliska utrikesdepartementet, tillsammans med G.A.L. Water Technologies, höll en mindre ceremoni den 29 februari i samband med att man donerade en mobil avsaltningsenhet till Papua Nya Guinea som drabbats av svår torka.

Papua Nya Guinea har drabbats svårt av det tropiska väderfenomenet El Niño som lett till att det regnar mycket mindre än vanligt. Cirka två miljoner invånare har brist på tillgång till rent vatten och även grödorna går förlorade. Avsaltningsenheten Galmobile kan kopplas till alla typer av vattenkällor som floder, sjöar, hav brunnar och så vidare och producera dricksvatten som möter WHO krav.

Israel och Papua Nya Guinea har goda relationer och etablerade diplomatiska relationer 1978, endast tre år efter att ö-riket blev självständigt. Ett samarbetsavtal mellan länderna undertecknades 1989. 2013 besökte premiärminister Peter O’Neill Israel med en delegation på inbjudan av premiärminister Benjamin Netanyahu. Befolkningen i Papua Nya Guinea är huvudsakligen kristen och israelvänlig, inte minst i FN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*