En Kristen Fristad i Mellanöstern

Livet för de kristna minoriteterna i Mellanöstern har blivit allt värre under de senaste åren. Förföljelser, trakasserier och våld har ökat och livet blir allt svårare. Det finns däremot ett land, ungefär lika stort som Småland, i vilket utvecklingen har gått åt motsatta hållet. De kristna i Israel lever allt bättre och deras välstånd ökar stadigt.
DN rapporterade igår att över 200 miljoner kristna lever under ständigt hot om våld och att ytterligare 450miljoner trakasseras i sin vardag. Israel har samtidigt tagit emot flyktingar från kringliggande länder såsom Nigeria, Sudan (Sydsudan och Darfur), Nya Guinea, Eritrea med flera. Detta visar på ett trendbrott. Tidigare så har Israel varit en tillflyktsort för det judiska folket som flytt undan förföljelser eller sökt ett bättre liv. Nu Har landet även kommit att bli en fristad för utsatta människor från samtliga religioner och etniciteter.

I den bibliska och natursköna staden Nasareth, bara ett stenkast från Genesarets sjö, finns den högsta koncentrationen av kristna i Israel, tätt följt av Jerusalem och Haifa. Dessa städer är inte bara bibliskt viktiga och har nära till heliga kristna platser, de är även nav för expanderade hightech industrier.  I september så berättade Israelidag om den blomstrande inkubator-plattformen som hjälper arabiska startup-företag att etablera sig på marknaden. Som ett resultat av integrationsarbetet så ligger arbetslösheten bland kristna i israel på 4.9%, lägre än snittet för hela landet.

Att se Jaffa i jultid är något som de flesta bör uppleva. Medan du går bland hundraåriga hus i en stad med en 4000 år lång historia kantad av palmer så möts du av juldekorationer såsom granar och tomtar. Stiger du sedan in i St Peterskyrkan så ser du ljusprydda granar på var sida om altaret.

Den kristna minoriteten i Israel uppgick på julafton 2011 till 2% av av israels befolkning. 80% av dem är kristna araber och de övriga är senare immigranter. Vad som är glädjande att se är att allt fler studerar på universitet och därmed utgör ett löfte om större framgång i framtiden. En högre procent av kristna studenter än judiska studenter har gått vidare till universitetsstudier, detta kan bero på att de kristna studenterna har haft de bästa resultaten på de nationella examineringsproven av samtliga minoriteter i landet.  Populäraste ämnet bland de kristna studenterna är juridik, vilket upptar 11.6% av studenternas tid.

Sedan 1967 så har de heliga platserna belägna i Israel varit tillgängliga för samtliga religioner. Du kan enkelt börja morgonen med att skåda ut över havet vid St Peterskyrkan i Jaffa för att 2 timmar senare vandra längs med Via Dolorosa i Jerusalem till den heliga gravens kyrka och avsluta dagen med solnedgång över Bebådelsekyrkan vid  Genesarets sjö. Sedan Israel fick kontroll över östra Jerusalem så har ett av huvudmålen varit just att dessa platser skall var tillgängliga för de som önskar besöka dem och be där. Under allt för många år var dessa platser stängd. Judar kunde inte besöka, den då Jordanskkontrolerade, klagomuren och det var näst intill omöjligt för kristna att besöka sina heliga platser i Jerusalem. Detta har ändrats och Jerusalem, helig för tre religioner, är nu tillgänglig för utövare från samtliga religioner.

Israel grundades för att bli ett hem för det judisk folket. Det grundades på demokratiska grunder för ett folk som ville undslippa förföljelse och återvända till sitt historiska hemland. Idag så har det kommit att bli en garant för all världens folk att deras heliga platser högtidshålls och att deras möjlighet att besöka den garanteras.

Läs Mer: DN Världen Idag 2 3 4 Dagen 2 3 4 5

8 Responses to "En Kristen Fristad i Mellanöstern"

 1. Joseph Saouk  januari 18, 2012 at 18:56

  Shalom/shlomo

  Tack för en bra artikel som visar att det israeliska samhället tillåter det kristna samhället att överleva och utvecklas, till skillnad från andra samhällen som tvingar kristna till kapitulation och fördärv. Freden mellan kristendom och judendom (i Orienten) har alltid funnits där. Judar och kristna upplevde samma öde under Islam.

  Jag vill dock påminna skribenten om att revidera sina kunskaper i historien för att inse att termen ”kristna araber” är anomali. När araberna islamiserades eliminerade de alla arabiska stammar (judiska och kristna) som vägrade ingå i Islam. Idag finns det inga ”kristna araber” utan arabisktalande kristna (araméer/syrianer), precis som övriga judar som var arabisktalande i Mellanöstern.

  Vänliga hälsningar
  Joseph Saouk

  Joseph Saouk
  Doctoral candidate
  Department of Linguistics and Philology
  E-mail:joseph.saouk@lingfil.uu.se
  Phone:018-471 68 46
  Visiting address: Engelska parken, Thunbergsv. 3 H
  Postal address: Box 635, 751 26 UPPSALA
  Web page:http://www.lingfil.uu.se

  Svara
 2. Agneta W och Peter W-J  januari 18, 2012 at 20:40

  Underbart att läsa det som står i ert meddelande!
  Som evangeliskt kristna har vi alltid blivit uppmanade att älska Israel och att be för I samt Jerusalem! Samt välsigna Guds folk och Land.
  Vi uppskattar all den fina info vilken vi av och till får via er!
  Herren Sebaot välsigne Israel och hans folk samt Jerusalen som dess odelade huvudstad

  Peter Wistingsgård-Johansson
  Agneta Wistingsgård

  Svara
 3. ramas  januari 19, 2012 at 01:48

  herregud vilket skitsnack

  Svara
 4. Roni Doumit  januari 19, 2012 at 17:42

  Artikeln reflekterar den sanna bilden.
  Den arabiska våren kommer aldrig att blomma så länge den kristna populationen inte har jämlikhet med sina muslimska grannar i de så kallade arabiska länderna.

  Svara
 5. Adam  januari 19, 2012 at 19:14

  Tyvärr så glömmer artikeln att tala om den Israeliska diskrimineringen mot kristna i östra Jerusalem och hur de kristna i Betlehem inte längre kan besöka sina heliga platser. Artikeln känns därmed både naiv och kontraproduktiv.

  Själv tror jag att det vore bättre för Israel om även sajter om Israelidag vågade berätta hela sanningen.
  Israel har en lång tradition av öppen debatt, Hasbara har naturligtvis en roll, men det har aldrig inneburit att försöka mörka det som inte fungerar, om man bara berättar det som låter bra så behövs lämnar man walk Over till Isarels motståndare.
  Allt gott som Israel gör glöms direkt bort så fort det finns utrymme för ”avslöjanden”

  Svara
 6. Joseph Saouk  januari 20, 2012 at 15:06

  Jag håller med dig, Adam, om att inte lämna walk over till Israels motståndare. Men då ställer man krav om perfektion på den israeliska sidan. Hoppas vi kan uppnå perfektion tillsammans med israelerna. Men det är lika naivt att göra det utan att ens lyfta blicken mot andra sidan.

  Som orientalisk kristen, aramé/syrian, och för att undvika väga med två våg, måste jag se och erkänna att det som händer mot de kristna i sina hemländer under Islam är helt ojämförbart med den extrema ”diskriminering” som du nämner i dina rader. Brutaliteten från islamistiska terrorn varierar mellan dödande och, i bästa fall, kulturell eller ekonomisk diskriminering. Förutom massmord av olika skalor och individuella mord, förekommer det tvångskonversioner, tvångsäktenskap, avhysningar, mord mot försäljare (av alkohol)och mycket annat som inte ryms här… Detta har skett i århundraden, och sker på daglig basis, och överallt där Islam råder, dessvärre, de muslimska samhällen är död tysta om allt detta. Så det finns mycket som Israel kan vara stolt över, i detta avseende.

  Det du däremot har rätt i är att många kända och högljudda figurer har skapat en slags ”mainstream” som är beredd att se ”flisan” i Israel men inte ”bjälken” i den andra sidan.

  Låt oss, du och jag, jobba på att rätta referenserna!

  Joseph Saouk
  Doktorand i semitiska språk
  Uppsala universitet

  Svara
 7. ateistjude  januari 28, 2012 at 05:05

  Artikeln är bra men
  Tyvärr så glömmer artikeln att tala om den KRISTNA diskrimineringen
  mot alla och även mot sina egna i de kristna kyrkorna i jerusalem –
  man ska ha anständig klädsel om man vill komma in

  1. att täcka vårat hår.
  2. inte urringade kläder
  3.inga tajta tröjor
  4. inga korta kjolar
  osv

  det är tröttsamt när ickejudar alltid klagar på judar ich vill att vi ska vara 200% perfekta.

  Kan de inte ens uppskatta att i det judiska landet finns kristna kyrkor överhvudtaget ??

  Hade de glömt hur de kristna mördade judar systematiskt under senaste tvp tusen år, LÅNG FÖRE förintelsen och ww2?

  Vilket annat land skulle vara så tolerant ?

  Svara
 8. ateistjude  januari 28, 2012 at 05:08

  åj, glömde video om kristnas kläddiskriminering i Jerusalem
  se
  http://www.youtube.com/watch?v=P7nikprp1kk

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*