Europaparlamentariker Christofer Fjellner reder ut begreppen kring ACAA-avtalet

Europaparlamentariker Christofer Fjellner. Foto: Peter Knutson

I dagens Göteborgs-Posten skriver Christofer Fjellner, Europaparlamentariker, om EU:s ACAA-avtal med Israel. Ett avtal som innebär möjligheter för båda sidor.

Läs artikeln i Göteborgs-Posten nedan:

 

Att som Vänsterpartiet göra EU:s ACAA-avtal till en bricka i ett storpolitiskt spel om Mellanösternkonflikten är cyniskt, oansvarigt och ett svek mot sjuka i såväl Sverige som Israel, skriver Christofer Fjellner (M).

Vänsterpartisterna Mikael Gustavsson och Hans Lindé är emot EU:s ACAA-avtal med Israel. De hävdar att avtalet är en uppgradering av handelsrelationerna mellan EU och Israel och ger därefter sin syn på konflikten mellan Israel och Palestina.

Jag har under flera år arbetat med avtalet i Europaparlamentets utskott för internationell handel. Och att arbeta med en fråga under lång tid betyder att man vet vad den handlar om. Avtalet varken uppgraderar handelsförbindelserna mellan Israel och EU, eller handlar om konflikten mellan Israel och Palestina.

Som moderat företrädare i Europaparlamentet har jag varit mån om att rikta berättigad kritik mot och ställa hårda krav på båda sidor i konflikten. Detta är naturligtvis främmande för vänsterpartisterna.

Ett tekniskt regelverk

Men ACAA-avtalet tar inte ställning i konflikten utan är ett tekniskt regelverk för godkännande av generiska läkemedel. Det underlättar introduktionen av nya läkemedel i såväl Israel som EU. Allt för att sjuka ska få tillgång till de bästa och billigaste läkemedlen så snabbt och smidigt som möjligt. Att som vänsterpartiet göra detta avtal till en bricka i ett storpolitiskt spel om Mellanösternkonflikten är cyniskt, oansvarigt och ett svek mot sjuka i såväl Sverige som Israel. Människor som står helt utan skuld i konflikten mellan Israel och Palestina.

Inget ställningstagande i konflikten

ACAA-avtalet togs från början upp till behandling 2010 för att behandlas det parallellt med ett avtal om underlättande av handel med grönsaker från de palestinska områdena. Detta just för att undvika att något av avtalen skulle beskrivas så som ett ställningstagande i konflikten mellan Israel och Palestina.

Sommaren 20011 röstade jag således för avtalet med Palestina om handel med grönsaker. Tyvärr har dock vänstern i Europaparlamentet lyckats försena behandlingen av avtalet om läkemedel.

Där står vi i dag. Sjuka människor i Europa och Israel har betalat priset för vänsterns politiska poserande.

Christofer Fjellner (M)

ledamot i Europaparlamentet

 

Göteborgs-Posten Christofer Fjellner

 

One Response to "Europaparlamentariker Christofer Fjellner reder ut begreppen kring ACAA-avtalet"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Israel förbättrar sina relationer med EU!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*