”Europeiska unionen och i synnerhet den svenska regeringen har ett särskilt ansvar när det gäller att tala klarspråk med palestinierna.”

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, skriver i Sydsvenskan att den Europeiska unionen och i synnerhet den svenska regeringen har ett särskilt ansvar när det gäller att tala klarspråk med palestinierna.

Utdrag från texten:

  • Politiskt ansvarig för den palestinska propagandan och för den allvarliga utvecklingen är president Mahmud Abbas. Att han medvetet underblåser attentaten mot civila israeler är lika uppenbart som oacceptabelt.
  • Nyligen höll Abbas ett tal som sändes i palestiniernas officiella tv-kanal. I talet, som finns publicerat även på presidentens Facebooksida, rättfärdigas mord på judar: ”al-Aqsa-moskén är vår, judarna har ingen rätt att vanhelga den med sina smutsiga fötter. Vi ska göra allt som står i vår makt för att försvara Jerusalem. Vi välsignar varenda droppe blod som spills för Jerusalem. Detta är rent blod som spills för Allah.”
  • Ska någon kunna tala den palestinska ledningen till rätta borde det således vara den svenska regeringen. Hittills har det svenska agerandet dock präglats av tystnad. Varken statsministern eller utrikesministern har tagit till orda om vågen av terrordåd riktade mot civila israeler.
  • Förutom att agera mot president Abbas kontraproduktiva och direkt ansvarslösa politik måste den svenska regeringen göra klart att bilaterala biståndsinsatser inte kan frikopplas från politiskt ansvarstagande och respekt för mänskliga rättigheter. En förutsättning för fortsatt svenskt bistånd till Palestinska myndigheten måste vara att Abbas tar avstånd från alla former av terrorhandlingar och bidrar till konstruktiv dialog med den israeliska regeringen.

Läs hela artikeln i Sydsvenskan här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*