Fem fantastiska vingårdar i Israel!

Vare sig du är sommelier eller bara tycker om ett gott glas vin så har dessa prisvinnande vingårdar något för alla.

 

Originalartikel på engelska från From the Grapevine

Sedan 1990-talet har den israeliska vinindustrin upplevt en fantastisk tillväxt och inte endast i antalet vingårdar utan även vad gäller export och erkännande från vinkännare över hela världen. En jordblandning bestående av terra rossa, grus och vulkanisk sten tillsammans med varierande höjder och temperaturer har gjort regionen till ett vinproduktionscentrum under mer än 2000 år. Idag finns över 300 vingårdar runt om i Israel. Nedan följer en kort beskrivning av fem av dessa vingårdar som erbjuder fantastisk vinprovning och som sträcker sig från Cabernet Sauvignon till Pinot Noir.

 

 

Amphorae Winery

(Photo: Amphorae Winery)

(Photo: Amphorae Winery)

I hjärtat av den västra Carmel-regionen, som är en av de äldsta platserna för vinproduktion i världen, hittar vi vingården Amphorae som ser ut som ett vykort från Toscana. Vid Karmelbergens sluttning finner man en samling vackra stenhus som både hyser ett besökscentrum och produktionsanläggning. Förutom vanliga turer och vinprovningar erbjuder även Amphorae organisk honung, olivolja och utrustning för vinproduktion. Vindruvorna från 8 hektar består av Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Cabarnet Franc.

 

 

Jezreel Valley Winery

(Photo: Jezreel Valley Winery)

(Photo: Jezreel Valley Winery)

Startades 2011 som Israels första ”startup boutique winery”. Jezreel är en modern vinproducent med högteknologiska tillverkningsmetoder och känd för att man använder lokala druvor som till exempel den israeliska Argamandruvan. Vingården har ett vacker vinprovningsrum som ursprungligen var ett övergivet garage och som idag även används för konserter och speciella vinprovningskvällar. Viner som produceras innehåller bland annat Chardonnay, RedBlend, Syrah, Argaman och Gewürztraminer.

 

 

Galil Mountain Winery

(Photo: Galil Mountain Winery)

(Photo: Galil Mountain Winery)

Med utsikt över det fantastiska landskapet kring Övre Galiléen är vingården en modern anläggning med toppmodernt besökscentrum i glas, trä och stål placerad mitt bland vinrankorna. De erbjuder en av de absolut bästa produktionsguidningarna i Israel där man får följa med i hela processen från press till lagringsrummen där ekfaten ligger uppradade. Gården producerar 14 prisbelönade vintage-viner och inkluderar Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir and Syrah.

 

 

Golan Heights Winery

v5

Golan Heights är en av Israels största och populäraste vingårdar och har vunnit en rad internationella priser och utmärkelser. Det är totalt 28 gårdar på över 600 hektar och man använder över 21 olika druvor till den toppmoderna produktionsprocessen. Det finns ett stort besökscentrum och har man tur kan man få lära sig mer om gårdens banbrytande druvforskning som tillsammans med andra utvecklar druvor med ökad motståndskraft mot sjukdomar.

 

 

Carmel Winery

v6

Carmel är både Israels äldsta och största vingård. Gården grundades redan 1882 och producerar idag över 15 miljoner flaskor av druvorna som kommer från över 1200 hektar. Carmel har nyligen renoverat sitt besökscentrum där man idag finner restaurang, specialprovningar, biograf och en av gårdens historiska källare. Allt ligger nära den fantastiska staden Zichron Ya’akov så det är inga problem för besökaren att njuta av vinerna och samtidigt blicka ut över Medelhavet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*