Filmen om terror som svenskarna ännu inte fått se

FILM Jag var nyligen på Sverigepremiär av ”Watching the Moon at night”. En film om terrorism och antisemitism. SVT är medfinansiär men om svenska tittare får se filmen är tveksamt. Till skillnad från publiken i Polen, Israel, Frankrike och USA. Som inpå skinnet upplevt konsekvensen av den ödesdigra kopplingen.

Bjuvsnytt – 27/3/2016:

Joanna Helander och Bo Perssons film ”Watching the moon at night”, är en film om terrorism och det tydliga bandet till antisemitism. Medfinansiärer är Film i Väst och Sveriges Television SVT, med stöd från Svenska Filminstitutet.

Såväl inspelningar som vägen till olika filmsläpp har tagit tid. Det för många kontroversiella innehållet om kopplingen mellan terrorism och antisemitism (judehat)tycks viktigt i sammanhanget och har uppenbarligen försenat premiärvisningen såväl i Sverige som i t.ex. Frankrike.

Strax innan den skulle visas för den franska publiken i fjol inträffade terrordåden i Paris och visningen sköts upp. Risken att ”strö salt i såren” verkade för uppenbar.

I filmen möter vi ögonvittnen på olika håll i världen som har det gemensamt att de personligen upplevt vad det är som driver terroristerna till att genomföra sina dåd.

En kvinna i Algeriet berättar om hur hon såg sin bror och syster avrättas och skändas men själv lyckades fly. Andra berättar om vad de upplevt i Spanien, Israel, USA, Frankrike, Danmark osv. Filmens röda tråd är att terrorn drivs av förakt för människoliv, av dödskult, martyrskap och andra idéer som motsätter sig demokratin som vi känner och vill ha den.

Öppna samhällets fiender
Efter filmen debatterade Annika Borg, präst i Svenska kyrkan och författare, filmaren Marianne Ahrne, Ulf Öfverberg, ordförande för Samfundet Sverige-Israel, samt filmens regissör Bo Persson, innehållet under rubriken ”Det öppna samhället och dess fiender”.

Debattörerna pekade alla på kontinuiteten i det antisemitiska budskapet och kallade filmen ”En hemsk film”. Den antisemitiska berättelsen om hur judar kidnappar kristna barn för att använd deras blod till sitt osyrade Matzah-bröd vid högtiden Pesach förs t.ex. ständigt vidare. En annan antijudisk skröna som används sedan 1200-talet, och som för inte så länge sedan fick ett ”uppsving” igen via Aftonbladet, är den om israeliska (läs judiska) soldater som skjuter palestinier och säljer deras organ på den illegala organmarknaden.

Antisemitism rumsren igen
Den kände svensk fd UD-tjänstemannen, FN-ambassadören mm –  Pierre Schori (S) – och det faktum att han åkte och träffade Hamas-representanter och skrev i debattartiklar att Sverige måste börja samtala med dessa antisemiter, kom också upp i samtalet. Enligt Schori företräds den terrorstämplade organisationen av rätt hyggliga typer som det är dags att börja umgås med dem i internationella sammanhang. Hans partikollega Margot Wallström tycks ha lyssnat.

Att sedan islamistiska Hamas i sina stadgar talar om att staten Israel ska utplånas, tycks inte vara något bekymmer i sammanhanget. Inte heller är Schori bekymrad över avsaknaden av mänskliga rättigheter i Gaza, kvinnoförtrycket där eller jakten på homosexuella osv.

Läsa hela artikeln här.

Läs mer om filmen ”Watching the moon at night” här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*