Fler lämnar in sina gamla bilar för återvinning i Israel

Fler bilägare än förväntat lämnar in sina gamla bilar i utbyte mot pengar i ett regeringsinitiativ att rena luften.

Gamla bilar är kända för att inte alltid vara de mest miljövänliga. Trenden att återvinna sin gamla bil har dessutom blivit en trend som sprider sig över Europa, Nordamerika och nu nyligen, Israel.

Det är det israeliska miljödepartementet som framgångsrikt lanserat ett projekt kallat Scrappage Project där bilägare erbjuds pengar för att lämna in sina gamla bilar som förorenar luften.

Gilad Erdan, miljöskyddsminister, säger att ”projektet som nu startar upp igen kommer hjälpa oss att få bort tusentals bilar som just nu förorenar luften och skadar samhällets hälsa”.

Sedan det första Scrappage Project som påbörjades 2010 har israelerna återvunnit 25 000 bilar. Det nya projektet har en budget på 28 miljoner NIS (7,4 miljoner dollar) vilket är 10 miljoner mer än förra gången. Det har dock visat sig att intresset att lämna in sina gamla bilar är större än vad budgeten mäktar med.

Amir Zalzberg som ansvarar för departementets grupp för transport säger att ”vi har en budget för ungefär 6000 bilar per år men det är över 10000 personer som vill ansluta sig till programmet.”

Zalzberg tycker det är kul att se att det israeliska samhället har blivit mer miljömedveten under de senaste åren.

”För de flesta är säkert det största incitamentet att skrota sin bil pengarna men jag är säker på att de också är glada över att förorena mindre. Bara det finns ett extra incitament lämnar folk gärna in sina bilar för skrotas”.

Han nämner att det finns ungefär 2,8 miljoner bilar på de israeliska vägarna och att ungefär 30 000 av dem skulle behöva skrotas.

Hur man än ser på saken är det win-win för miljön, bilarnas gamla komponenter återvinns, luften blir renare och trafikmiljön säkrare.

One Response to "Fler lämnar in sina gamla bilar för återvinning i Israel"

  1. Emma däck tjej  maj 20, 2014 at 11:43

    Vilken bra idé!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*