FN:s anti-israeliska resolution 2334

Under de senaste veckorna har Israel konfronterats med diplomatiska utmaningar – Säkerhetsrådets antagande av Resolution 2334 som kräver ett stopp för israeliska bosättningar, USA:s utrikesminister John Kerrys tal i vilket han förklarade varför USA valde att avstå från att rösta istället för att lägga in sitt veto mot resolutionen samtidigt som fördömandet av palestinsk terror, ensidigt agerande och vägran att återvända till förhandlingsbordet uppmärksammades mycket mindre.

Konflikten mellan palestinierna och Israel kan endast lösas om båda parter återvänder till förhandlingsbordet för bilaterala samtal. Alla försök att påtvinga en extern lösning, eller ensidig lösning, kommer endast förlänga konflikten ytterligare och föra parterna längre ifrån en hållbar tvåstatslösning.

Israel kommer under de kommande veckorna att stå inför ytterligare diplomatiska prövningar. Frankrike kommer att stå värd för Mellanösternsamtal i ett försök att få Israel och palestinierna att nå ett avtal. Israel kommer inte att närvara vid konferensen men har å andra sidan erbjudit sig återvända till förhandlingsbordet. Den 17 januari kommer Säkerhetsrådet diskutera Mellanöstern och då även den palestinsk-israeliska konflikten.

World Jewish Congress skriver att i dessa svåra politiska tider har både WJC och judiska samfund en viktig roll att spela för att försvara Israel:

– Vi kanske inte håller med om alla handlingar eller alla uttalanden som kommer från Israel men vi står helhjärtat bakom Israels rätt att existera som en judisk och demokratisk stat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*