Följ med på en promenad längs Tel Avivs Dizengoff Street

Agamfontänen på Dizengoff Square

Agamfontänen på Dizengoff Square

Gatan som är uppkallad efter stadens första borgmästare var en gång stället där det hände – dit alla kom för att se och bli sedd. I dag håller gatan på att återfå sin tidigare status.

En gång i tiden var Dizengoff Street i Tel Aviv Israels svar på Fifth Avenue eller Champs Elysees. Gatan anlades under 1930-talet och döptes efter stadens förste borgmästare, Meir Dizengoff, och kantades av fashionabla affärer, caféer och många av de Bauhaushus som gett Tel Aviv dess internationella smeknamn ”den vita staden”.

Gatan var till och med så populär att det hebreiska verbet ”l’hizdangef” myntades vilket betydde att man gick ner längs gatan som sträcker sig från Tel Avivs hamn till konserthuset Mann Auditorium.

Dizengoff Street under 1930-talet. Foto: Wikimedia Commons

Dizengoff Street under 1930-talet. Foto: Wikimedia Commons

Under 1970-talet förlorade dock gatan lite av sin glans men Dizengoff har nu återigen blivit populär och kanske är man till och med på väg tillbaka till sina forna storhetsdagar.

Det är inte gatan du går till om du letar efter Gucci eller Louis Vuitton utan istället hittar du en uppsjö av produkter gjorda i Israel, mat, nattliv, kultur och arkitektur. Många av de gamla vita Bauhausbyggnaderna har restaurerats och visas nu för turister av guider som kommer från Bauhaus Center som ligger på Dizengoff No.99.

Nästa gång du ”Dizengoffar” kanske du ser Madonna om hon är i Israel. Hon besöker ofta Kabbalacentret på Dizengoff när hon är på besök. Men, ett av gatans mest utmärkande drag är i dag de många bröllopsaffärerna, särskilt i kvarteren norr om Arlozorov Street. Här ser du många kvinnor som går omkring med sina mammor, systrar och vänner för att prova klänningar.

Bröllopsaffär längs Dizengoff

Bröllopsaffär längs Dizengoff

Börja i söder

Den södra änden av Dizengoff är full av nattliv med barer och pubar som erbjuder underhållning på helgerna. Men det finns också några riktiga landmärken längs denna del av boulevarden.

Vid den södra änden ligger Mann Auditorium, färdigställd 1957 och sedan dess hemmabas för Israels filharmoniker. Många världskända artister har stått på den scen som kan ses av 2 760 personer. 1983 öppnade även Israels första moderna shoppingcenter med över 400 butiker, bio, restauranger, utställningscenter och ett gym med swimmingpool på taket. Den norra delen av shoppingcentret utgörs av två skyskrapor.

Dizengoff Center

Dizengoff Center

Om du fortsätter norrut kommer du till Cinema Hotel med sina 82 rum. Det är egentligen ett renoverat Bauhaushus där Esther Cinema en gång i tiden höll till, en av de allra första biograferna i Tel Aviv. Hotellkedjan Atlas Hotel har bevarat många originaldetaljer som projektorer och filmaffischer. Klassiska filmer visas i hotellobbyn – allt med popcorn till naturligtvis. Uppe på taket har du en fantastisk utsikt över Dizengoff Square, ett stort torg där sex olika gator möts och som byggdes under 1930-talet för att hedra borgmästarens fru Tzina, och som dessutom ritades av en kvinnlig arkitekt, Genia Averbuch.

The Cinema Hotel

The Cinema Hotel

Du kommer inte att missa torget då det under 1970-talet genomgick en restaurering och höjdes upp från gatuplanet samtidigt som en fontän placerades i dess mitt. 1986 byttes originalfontänen ut mot en specialdesignad fontän av Yaacov Agam som kallade sitt verk Fire & Water Fountain. Den består av fem stora roterande ringar, alla i olika färger.

Agam datoriserade sin skapelse så att den också spelade musik men det var inte alltid fontänen fungerade som den skulle. Under 2011 gick det så långt att kommunen, efter en opinionsundersökning, lovade att renovera eller till och med ta bort fontänen och återställa torget till gatunivå återigen.

Dags för en tepaus och en liten historia

De många nya exklusiva butikerna som ligger längs trottoarerna skvallrar om vilka som kommer till Dizengoff nu för tiden. Den unga, ”hippa” delen av befolkningen samlas här – under dagen kan du se massor av stiliga mammor med barnvagnar medan de på kvällen byts ut mot dem som arbetat hela dagen och nu är på väg ut för att upptäcka nya barer och matställen.

Något som man också lägger märke till är att butiksskyltarna längs Dizengoff är skrivna på både engelska och hebreiska och vissa fall ser man ingen hebreiska alls. Det är tydligt att en internationell karaktär är en del av den nya marknadsföringen.

Vid Dizengoff No. 135 finns det en ny butik som specialiserar sig på te och tillbehör, Le Palais Des Thes. Och mitt emot vid No. 132 hittar du Bara World of Medicinal Herbs.

Lite längre norrut, på varsitt hörn vid Ben-Gurion Street, finns två kända juicebarer, Tamara (No. 171) och baren med det fyndiga namnet Shake Gurion.

Short: Story, No. 173 Dizengoff, är en historia i sig själv. Det är den senaste konceptbutiken från företaget 911 Fashion som grundades 2001 för att introducera lyxmärken på den israeliska marknaden. Det finns ytterligare tre Story-butiker, två i Tel Aviv och en i Givatayim.

Short: Story

Short: Story – trendig butik

Manliga och kvinnliga fashionistas pratar om Short: Story för dess kollektion av skor och kläder från israeliska designers och utländska märken som Melissa, Bloch, Fly London, Nudie, Fornarina, Junk Deluxe och True Religion. Var tredje månad kommer en ny kollektion till konceptbutiken och som sedan flyttar till de mindre butikerna.

En annan trendig butik är Umbrella (No. 252 Dizengoff) som öppnade 2011 som en sorts gemensam designerbutik i Israel och visar upp tio israeliska designers under ett och samma tak: Ellen Rubin, Myka, Yolla, Nata, Meital Katz, Anna Meyer, Michal Emma, Ronica Design, Hadas Shaham och Frank Toro. Alla har sin egen lilla minibutik.

Tamara juicebar vid hörnet Dizengoff och Gordon

Tamara juicebar vid hörnet Dizengoff och Gordon

Norr om Jabotinsku Street, innan Dizengoff avtar några kvarter söder om hamnen, passerar man några relativt nya butiker dedikerade åt israeliska märken som skodesignern Keren Attoun, Lalo Jewelry, Ori Shelly Handpicked Collections, Tal Beck Studio och Yael Orgad, för att nämna några.

Dizengoff handlar dock inte endast om mode och bröllop utan man kan också besöka Gallery of International Naïve Art som konstsamlaren Dan Chill öppnade upp 2003 och där man inte bara kan se israeliska konstnärarer utan verken kommer från hela världen.

Strax norr om Yirmiyahu Street ligger vattenhålen och matställena tätt. Rosa Parks Bar och MASH ligger nära den vackra gamla synagogan.

Kelim Shloovin vid No. 229 är en unik presentbutik som representerar ideella organisationer och skapar arbetstillfällen för personer med särskilda behov. Bakom varje produkt ”står en person med drömmar, aspirationer och en vilja att integreras med arbetsmarknaden”, enligt butikens hemsida.

Nästa gång du är i Tel Aviv, ta en promenad längs Dizengoff Street och upplev den som den bör göras – på plats!

Presentbutiken Kelin Shloovim

Presentbutiken Kelin Shloovim

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*