Förhistorisk man i Galiléen föredrog baljväxter

En studie av frön som hittats i samband med arkeologiska utgrävningar under de senaste åren vid neolitiska (yngre stenålder) platser i Galiléen visar att invånarnas diet huvudsakligen bestod av bondbönor, linser, olika sorters ärter och kikärter.

Enligt forskare from Weizmann-institutet och israeliska Riksantikvarieämbetet specialiserade sig den förhistoriska mannen som bodde i Galiléen på att odla baljväxter. Särskilt bondbönor verkar ha varit den föredragna växten att odla. I ett utlåtande sägs det att ”detta är en viktig upptäckt som leder till en djupare förståelse av jordbruksrevolutionen i den södra delen av Främre Orienten”.

I en gemensam studie undersökte forskarna frön från neolitiska platser med för att undersöka kostvanorna hos människorna som bodde i området för cirka 10 000 år sedan. Frön som hittades vid de förhistoriska platserna visar att dieten huvudsakligen bestod av bondbönor, linser, olika sorters ärter och kikärter.

World's oldest domesticated fava seeds found at Ahihud

Världens äldsta domesticerade frön från bondbönor hittade vid Ahihud.

Det stora antalet baljväxtfrön som påträffades i samband med utgrävningar vid neolitiska platser indikerar att man föredragit att odla baljväxter. Dateringen, vilken utförts av Kimmel Center vid Weizmann-institutet, indikerar ett datum på 9890-10160 YBP (years before present). De välbevarade fröna som hittades under utgrävningarna i lagringsgropar har kultiverats metodiskt och har skördats vid ungefär samma tidpunkt, då baljväxterna hade mognat. Att lagra fröna i lagringsgropar tyder, enligt forskarna, på att man hade en viss planering för senare produktion. De frön man hittat skulle alltså inte endast användas som mat utan för att säkerställa en kontinuerlig tillgång till grödor under kommande år.

Det vi känner som jordbruksrevolutionen inträffade över hela regionen under den här tiden men olika djur- och växtarter bredde ut sig på olika platser över Levanten. Trots detta står det nu klart att det som idag är Galiléen även under förhistorisk tid var den största producenten av baljväxter. Processen har bestått under tusentals år från det att man ändrade vissa egenskaper hos vilda arter så att en domesticerade skapades. Än idag produceras den största delen av landets kikärter just i Galiléen.

Enligt arkeologerna är den mer exakta dateringen av bondbönornas frön 10 125-10 200 YBP vilket gör dem till världens äldsta domesticerade bondbönor.

Utgrävningsplatsen i Ahihud

Utgrävningsplatsen i Ahihud

One Response to "Förhistorisk man i Galiléen föredrog baljväxter"

  1. Lars  november 24, 2015 at 21:30

    Enligt de judiska skrifterna skapades människan för omkring 6000 år sedan. Så med er artikel visar ni att ni avfärdar den grund som har hållt uppe det judiska folket i 4000 år. Så tråkigt!!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*