Förnybar energi i Negev-öknen

När David Ben-Gurion, Israels första premiärminister, uttryckte sin vision ”för att låta öknen blomma” för 60 år sedan, kan han inte ha förutsett dagens initiativ på flera miljarder dollar som kombinerar tre massiva solkraftverk, världens högsta torn för att producera solkraft och ett reningsverk, och som alla ligger i närheten av ett litet israeliskt samhälle med ungefär 500 invånare i Negev-öknen.

Det ambitiösa projekten sjösattesi slutet av 2014 efter ett israeliskt regeringsmål som innebär att förnybar energi ska utgöra 10 procent av elproduktionen senast 2020. Och projektet är nästintill slutfört.

Tillsammans med det uppenbart miljövänliga fördelnara med förnybar energi och solkraft, så har projekten två andra viktiga beståndsdelar: sysselsättning och turism.

Med tusentals byggnads- och underhållsarbetare, många från områden i södra Israel, bidrar initiativen kraftigt till lokal sysselsättning.

Projektet förutses också förbättra den regionala utvecklingen genom att främja miljöplanering och öka turismen med sin unika observationspunkt med utsikt över speglarna med en ökenbakgrund som kommer att vara tillgänglig på sommaren.

”Turister kommer absolut att kunna njuta av den enorma vidden från utsiktsplatsens plattform,” säger Paz, VD för Negev Energy.

 

Via NoCamels

Foto: Albatross Photo Agency

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*