Förorenat vatten blir drickbart genom solenergi

Solens strålar fångas upp och koncentreras Foto: SunDwater

Ännu en gång presenterar ett israeliskt företag banbrytande innovativa lösningar som kan hjälpa de mest utsatta.

Det är det israeliska företaget SunDwater som har kommit på ett sätt att rena vatten genom solenergi – och det behövs inga fotbollsplaner täckta av solceller.

Principen är lika enkel som den är genial och det man har gjort är egentligen att man har modifierat ett gammalt trick som sjömän använde sig av för att separera vatten och salt. Shimmy Zimels som är sunDwaters VD säger att det i dag ungefär finns 750 miljoner människor i 45 länder som är beroende av att borra djupa brunnar eller helt enkelt köpa flaskor för att få tillgång till rent vatten. Många tvingas dessutom använda förorenat vatten vilket innebär att man utsätts för enorma hälsorisker.

Hur fungerar det då?

Det förorenade vattnet först in i en enhet där de koncentrerade solstrålarna snabbt värmer upp vattnet vilket leder till avdunstning och vattenångorna förs sedan in i en cylinder där det kondenseras till färskvatten. Eftersom enheten som används är förhållandevis liten kan den få stor betydelse för människor som bor på avlägsna platser där naturligt färskvatten är en knapp resurs.

Läs mer om denna spännande teknik på Israel21c.

 

 

2 Responses to "Förorenat vatten blir drickbart genom solenergi"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Ekoturismen blir allt större

  2. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Washington Post: Israel knows water technology, and it wants to cash in

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*