Från Flykting till Officer: en berättelse om integration i Israel

Efter att ha kommit illegalt till Israel från Guinea år 2005 så har Avi Bari överkommit alla hinder han har mött och nu blivit officer i Israels armé. Han berättar om sin resa genom Marocko, den egyptiska Sinaiöknen via en kort vistelse i fängelse, till Tel Aviv och slutligen till en IDF-bas (Israeli Defence Force) .


Andrelöjtnant Avi Bari, Ibrahim som hans familj vilka alla är kvar i Guinea kallar honom, har redan blivit känd tack vare sin självutnämnda titel som ”den förste illegala immigranten som har blivit officer i IDF.” Han föddes i februari 1990 av muslimska föräldrar men blev vid en väldigt ung ålder föräldralös, som följd av det adopterades han av sin farbror när han var 11. Vid 15 års ålder, beväpnad enbart med sin vilja att leva ett bättre liv, så beslutade han sig att färdas 5,500 kilometer från sitt födelseland Guinea till landet som adopterat honom, Israel.

Korsat öknen i för att söka sin lycka

År 2005 bestämmer sig Avi att lämna sitt hem tillsammans med en grupp av andra guineaner. ”Det finns inga jobb i Afrika. Jag beslutade mig för att förändra mitt liv och bege mig till ett annat land” är den lättaste förklaringen han kan ge. Efter ett kort uppehåll i Marocko anlände han till den egyptiska huvudstaden Kairo där han spenderade några få dagar innan han fördrevs till Sinaiöknen. Han väntade där på resten av den grupp han färdats med så att de tillsammans kunde korsa Sinaiöknen och ta sig till Israel.

”Jag minns öknen mycket väl. Vi bodde i ett tält som vaktades av två 15 år gamla pojkar och det var förbjudet att gå ut under dagtid. Smugglarna gav oss tomater, tonfisk och ris. Vi tillverkade vattenfilter för vattnet var fullt med maskar. Jag kommer aldrig glömma den tiden.

Väntan var lång. Jag började få panik vid ett tillfälle då jag trodde att smugglarna hade lurat oss. Men tillslut så så kom den efterlängtade dagen då vi skulle ta oss över gränsen. Smugglarna packade oss som sardiner i en bil. Så snart vi kommit till gränsen så stannade bilen. Vi klev ut och började springa. Det fanns taxibilar på andra sidan gränsen som körde oss direkt till Tel Aviv.”

Första intryck och första steg i Israel

När han tagit sig till israel så kontaktade han andre illegala immigranter som lärde honom om Israel, ett land som han knappast kunde något om. De hjälpte honom även att officiellt ansöka om status som politisk flykting.

”I början så var jag chockerad. Jag hade 700 dollar i min ficka. Jag talade inte språket och det var första gången jag såg så många människor med vit hy i ett land”

Avi lyckades skriva in sig i Beit Shanti skolan som specialiserar sig på barn till illegala invandrare och utsatta israeliska barn. Där studerade han jordbruk på franska och tog motsvarigheten till en kandidatexamen samtidigt som han försökte få ett arbetsvisum. Hans ansökan avslogs till en början med hänvisning till barnarbetslagar då han var minderårig vid den tiden.

Under sin tid vid skolan så blev Avi vän med Abraham, en av volontärlärarna vid skolan, som kom att bli en inflytelserik person i Avis liv. Det var Abraham, en fransman med algeriskt ursprung, som hjälpte avi hitta en värdfamilj att bo hos i mars 2007.

Livet i armén som en katalysator för integration

Det var även Abraham som stod bakom de stora ansträngningarna som till slut resulterade i Avis israeliska medborgarskap. 2008 så blev Avi officiellt adopterade av en familj i norra Israel och i ´senare det året så fick han fullt israeliskt medborgarskap.

”Min familj firar judiska högtider och gör kidush på fredagskvällar. Jag tänker på hebreiska nu, jag äter israelisk mat, jag är van vid den israeliska livsrytmen. Jag känner mig 90% israelisk. Det tog tid”

Hans integration tog fart på allvar när han började i armén i oktober 2009. Andrelöjtnant Bari blev från början erbjuden ett jobb som officer med ansvar för personalfrågor, men han förkastade det för att bli militärchaufför. Efter att ha blivit diskvalificerad som chafför på grund av hälsa så valde andrelöjtnant Bari att acceptera det ursprungliga erbjudandet.

”Det var i armén som jag började känna mig israelisk. Jag lärde mig om israelisk kultur och historia. Vi hade resor till Masada och andra platser och det var det som fick mig att bli förälskad i det här landet. I armén så fann jag vänner för livet. Under mina lektioner så svor jag för mig själv att jag skulle försvara det här landet. Jag skulle göra vad som helst för att försvara Israel, mitt liv är här.”

Diskriminering och Rasism

”Personligen så kände jag aldrig att jag måste vara jude för att lyckas i Israel. Första gången jag hörde en nedlåtande rasistisk kommentar var under min officersträning. Det sårade mig för att i armén är jag precis som alla andra, en medlem i en stor familj. Jag rapporterade det till min befälhavare som omedelbart fixade problemet. Det var hjärtevärmande och problemet uppstod aldrig igen.

Förut trodde jag att jude betydde samma sak som geni, att vara som Einstein. Jag har nu lärt mig att judendom är en religion och en kultur.”

Idag fungerar andrelöjtnant Bari som en bro mellan två folk. Han berättar för sin familj i Guinea om sitt nya liv och önskar besöka dem efter sin tid i armén. När han blir frågad om vad han har för framtidsplaner så svarar andrelöjtnant Avi Bari såhär:

”Jag vill arbeta med de diplomatiska relationerna mellan Guinea och Israel. Det finns idag inga diplomatiska förbindelser mellan länderna och jag vill vara den första att skapa dem.”

Återigen vill Avi Bari vara först och bana nya vägar.

 

Läs mer: 1 2 3 4 5 6

2 Responses to "Från Flykting till Officer: en berättelse om integration i Israel"

 1. M.Björkman  november 19, 2011 at 15:08

  Vilken upplyftande historia. Som omväxling till de fördomsfulla artiklarna i svenska medier om Israel äntligen en story som tangerar den verkligheten som jag känner från mina många trevliga besök i den judiska staten. Am Israel chaj!!!

  Svara
 2. Ralph Haglund  november 19, 2011 at 15:26

  Det är alltid positivt med enstaka immigranter som gör sitt absolut bästa för att integreras. Samtidigt har Israel samma problem som Sverige med illegala immigranter, som har lärt sig att Israel är det absolut bästa landet att försöka komma in i, speciellt jämfört med alla länder i Afrika. trots att nästan alla är muslimer. De tror visst inte det där om apartheid….
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149867#.TsV3uUOXunA
  Tel Aviv och småstäder i söder har nu muslimska ghettos av illegala immigranter vilket inte är bra för någon i det långa loppet. Israel klarar i längden detta lika illa som Sverige. Minst.

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*