Fredssamtalen fortsätter i Washington. Livni: “att ge upp hoppet är inte ett alternativ”

1075396_10151767360010622_130985718_o

I går inleddes så fredssamtalen i Washington D.C. USA:s utrikesminister John Kerry hade bjudit in till en inledande middag mellan parterna.

Justitieminister Tzipi Livni sa till israelisk radio att ”ge upp hoppet är inte ett alternativ för Israel”. Hon verkade hoppfull och sa att det var en positiv atmosfär under middagen. Det måste i allt väsentligt ses som en bra början på förhandlingarna. Vad som sades under mötet ville inte Livni avslöja utan hon meddelande att man kommit överens om att hålla samtalen bakom stängda dörrar vilket ska hjälpa till att bygga upp ett förtroende mellan parterna samt ge möjligheten att tala mer fritt.

Innan parterna satte sig ner för att inta Iftar, som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan, mötte Kerry sändebuden på tu man hand.

Samtidigt som samtalen påbörjades i Washington uttalande sig president Abbas om Västbankens ståndpunkt. Abbas sa att ”inga israeliska bosättare eller gränsvakter kommer att få finnas kvar i en framtida palestinsk stat”. Han förklarade även att han i ”en slutgiltig lösning ser framför sig att inte en enda israel, civil eller militär, finns kvar på vår mark”. Abbas påpekade också att han är villig att diskutera ”små utbyten av mark men att Östra Jerusalem är Palestinas huvudstad” men i övrigt anser Abbas att ”vi har redan genomfört alla nödvändiga eftergifter”.

Bara timmar efter de första samtalen i Washington, sköts en raket från Gaza mot mål i södra Israel. Ingen har rapporterats skadad. Raketen slog ned i Negev.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*