Fruktsamma innovationer

Den israeliska innovationsandan innefattar inte bara high-tech lösningar, utan sträcker sig också till utvecklingen av några av världens mest populära frukter och grönsaker.

Sedan den första halvan av 1900-talet har man i det israeliska jordbruket haft ett fruktsamt samarbete med Moder Natur för att få nya frukter och grönsakssorter till den globala marknaden.

Varje år exporterar Israel frukt och grönsaker till ett värde av mer än 2 miljarder dollar. Tomater är exempelvis den fjärde största handelsvaran. Detta har väckt ett intresse för att också producera snyggare, godare och näringsrikare frukter och grönsaker.

De flesta av uppfinningarna växer dock i andra länder, helt enkelt för att Israel inte kan producera på samma storskaliga nivå som som exempelvis USA .

Ett urval av de israeliska innivationerna är:
– Angello, den första kärnfria paprikan i världen, som vann Fruit Logistica Innovation Award 2012. Utvecklingen av den lilla, kärnfria, röda paprikan började för sex år sedan vid det israeliska utsädesföretaget Zeraim Gedera.

– ”Black Galaxy”-tomaten introducerades för den internationella marknaden i början av 2012.  Den svarta delikatessen har utvecklats av tekniska Seeds DM, som använder ett pigment som härrör från blåbär. Black Galaxy ser inte bara exotiska ut, utan innehåller också en högre koncentration av vitamin C än vanliga trädgårdstomater.

– En annan innovation är ett basilikaträd i miniatyrformat, en lösning på problemet med den korta hållbarhet som den vanliga basilikan har. Genom ympning växer två typer av basilika ihop och man får då en robust stam och lummiga aromatiska blad. Basilikaträdet kan växa utomhus
i varmare väder och tas in under vintern.

 

 

– Gyllene zucchini utvecklades av Volcani Harry Paris och släpptes redan 1983. ”Goldy” är populär över hela världen, och dess ljusa färg gör fruktköttet mindre rinnigt och mer smakrikt än hos andra zucchinisorter.

 

2 Responses to "Fruktsamma innovationer"

 1. Magnus  augusti 10, 2013 at 18:22

  Kan man köpa basilikaträd i Sverige, och i så fall var?

  Med vänlig hälsning,
  /Magnus

  Svara
 2. Stefan  oktober 3, 2013 at 12:16

  Finns på Coop

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*