Futuristisk stad kan föra Israel närmare Saudiarabien

Den saudiska kronprinsen Mohammed Bin Salmanplanerar att satsa 500 miljarder dollar på att bygga en ”smart” zon som sträcker sig från Egypten till Jordanien. Projektet är en del av Salmans vision för 2030, en satsning för att göra Saudiarabiens ekonomi mindre beroende av olja och mer kunskap- och teknikbaserad.

När Salman tillkännagav det nya projektet i slutet av förra månaden utelämnade han emellertid att nämna Israel. Israels geografiska läge mellan Egypten och Jordanien, som Israel har fredsavtal med, ledde till spekulationer om landets potentiella engagemang i projektet, även om Saudiarabien och Israel – trots att båda är allierade med USA – inte har några diplomatiska förbindelser. 

Trots bristen på officiella förbindelser har relationen mellan de två länderna förbättrats de senaste åren, delvis på grund av deras gemensamma motstånd mot Iran. Förra veckan sa Israels IDF-chefen Gadi Eisenkot i en intervju till Londonbaserade och Saudi-ägda Elaph att Saudiarabien ”aldrig varit vår fiende” och att länderna delar ”gemensamma intressen”.

Den planerade ekonomiska zonen, som kallas NEOM, sträcker sig över 26 500 kvadratkilometer nära Saudiarabiens gräns med Jordanien, mittemot Egyptens stränder och kommer att länka Saudiarabien till Egypten via en bro.

Framstående företagsledare och forskare föreslåt nu en israelisk roll i projektet. Men trots de gemensamma intressena skulle förbindelserna mellan Israel och Saudiarabien vara en mer känslig fråga – även som de två länderna tidigare i år sa att de ska förhandla om upprättandet av ekonomiska band, bland annat genom att tillåta Israels nationella flygbolag El Al flyga över Saudiarabiens luftrum.

(via Nocamels)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*