Gilboaberget – en fantastisk utflykt

 

Många turister som kommer till Israel håller sig till de kända turiststråken, Jerusalem, Tel Aviv och Eilat. Men om du verkligen vill uppleva något lite annorlunda så kan Gilboaberget och miljöerna där hålla dig sysselsatt i veckor.

Många av besökarna till Gilboaberget (som egentligen inte är ett berg utan en bergssträcka) kommer under den del av säsongen då allt står i full blom vilket brukar vara i februari-mars. Den röda och lila irisen breder ut sig som en matta samtidigt som orkidéer och anemoner lockar tiotusentals besökare till denna gröna oas i Galiléen.

Vill man inte komma mitt under högsäsongen går det lika bra att ta sig hit vid andra tillfällen. Området är rikt på historia, utsikten fantastisk och det finns både cykel- och vandringsleder.

Shlomy Gabay som är guide säger att ”det är en fantastisk upplevelse i Israels natur”.

Området finner du i Nedre Galiléen, 650 meter över havet och det är alltid en skön bris som blåser över bergsområdet. ”Gilboa Scenic Road” är bästa vägen att ta sig fram och det är bara att skriva in ”Route 667” på GPS:en.

Några vandrare som svalkar sig i Park of Springs Foto: Shlomy Gabay

Några vandrare som svalkar sig i Park of Springs Foto: Shlomy Gabay

Platser att besöka är bland annat Mount Barkan som är bra för både vandring och cykling. Det finns ett antal olika vägar att välja och ett fantastiskt utsiktstorn. Söker man en lite tuffare utmaning kan man med fördel istället välja att styra mot Sergeants Spring (Ein Hasamal) och den Gömda dalen.

Ett annat alternativ är att vandra i grupp tillsammans med Israel Sport for All association som organiserar en tvådagarsvandring genom skog och reservat.

Om man är sugen på att bada finns det flera alternativ. Se bland annat Harod Spring eller Gan HaShlosha National Park.

Logos-samplesisrael

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*