Göran Persson riktade kritik mot regeringens Israelpolitik

Forne statsministern Göran Persson (S) riktade subtil kritik mot regeringens Israelpolitik då han intervjuades i TV4. 

1997 tog socialdemokratiske statsministern Göran Persson initiativ till en informationskampanj om Förintelsen, vilket bland annat resulterade i att boken ”Om detta må ni berätta” delades ut till skolelever och hushåll. Detta var något som uppmärksammades då Göran Persson intervjuades av TV4:s Nyhetsmorgon i samband med Förintelsens minnesdag i söndags.

Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati.

– Då var det okunnigheten som jag upprördes över. I dag är det aggressiviteten – det farliga i att det finns folk som kan säga att judar är mindre värda och att det var rätt att utrota dem, sade han.

Anders Pihlblad sade att han upplevde att Perssons initiativ bidrog till att Sveriges relation med Israel förbättrades, vilket Persson höll med om. Därefter påpekade Pihlblad att relationen mellan Sverige och Israel de senaste åren har blivit ”minst sagt frostig”.

– Jag tycker det är sorgligt. Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati, sade Persson.

Läs mer på Världen idag.

Foto: Magnus Fröderberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*