Gunnar Hökmark får pris från judisk förening

Föreningen Förintelsens Överlevande delar ut ”Tjugosjunde januari-priset” till någon som arbetat målmedvetet mot antisemitism och främlingsfientlighet. I år går priset till Gunnar Hökmark, Europaparlementariker för Moderaterna.

Gunnar Hökmark har  engagerat sig i den ideella organisationen European Alliance for Holocaust Survivors, där han är ordförande. Organisationen är en del av World Jewish Restitution Organization (WJRO) och arrangerade i april 2017 en konferens om hur man kan arbeta i de europeiska länderna för att judar ska få tillbaka de egendomar som stals från dem under tiden före och under andra världskriget, skriver Dagen.

Till Dagen berättar Hökmark:

”Det som väckte mitt engagemang för dessa frågor var en förskräckelse över Nazityskland och även över det förtryck som tog vid i östra Europa. Roten till mitt politiska engagemang är att vi ser vad som sker när rätten och friheten inte råder, och människorna blir utlämnade till ondskans makt. Oavsett vad vi tycker annars, måste vi dra gränsen mot dem som hotar dessa rättigheter: frihet och rättvisa”.

Prissumman är på 10.000 kronor.

– De pengarna ska gå till att bidra till att fler kan besöka Auschwitz, säger Gunnar Hökmark. Kanske blir det resor för ungdomar – jag har inte hunnit tänka så noggrant på det, men det blir något i den riktningen.

Läs mer om Gunnar Hökmarks engagemang på Dagen.se!

Foto: Fredrik Persson/TT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*